Sałatka z wędzonym tuńczykiem w czosnkowym sosie
Dziś mam dla Was przepis na prostą i szybką sałatkę z tuńczykiem. Idealna na śniadanie, kolację, święta lub na różne spotkania z przyjaciółmi czy rodziną.
Sałatka, choć prosta jest pełna smaku. Pyszny wędzony tuńczyk, wyraźny w smaku sos czosnkowy i kilka prostych składników. Tak prosto, a tak smacznie. Polecam 🙂
Składniki:
- 2-3 solidne goście listków sałaty Baby Leaf
- 2 jajka
- około 180 g wędzonego tuńczyka (wędzony na zimno)
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18% Ale! OSM Radomsko #WspierajmyNasze
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 małe papryczki (żółta i pomarańczowa)
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w ćwiartki.
Do miski dodajemy listki sałaty, kukurydzę, pokrojone małe papryczki i pokrojonego na kawałki wędzonego tuńczyka.
Do miseczki przekładamy jogurt, śmietanę, starte na tarce ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy.
Nasz sos dodajemy do reszty składników, mieszamy.
Na wierzch układamy ćwiartki jajka i posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego