Sałatka z pikantnym kurczakiem a la stripsy

Sałatka z pikantnym kurczakiem a la stripsy. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatki. Zarówno te z samymi warzywami, jak i te z kurczakiem. Dzisiejsza sałatka swój smak zawdzięcza dodatkowi pysznego sosu na bazie na bazie jogurtu. Taki sos możecie z powodzeniem dodawać również do innych sałatek lub jako dodatek do samego kurczaka.

Do sałatki dodałam pikantnego kurczaka przygotowanego dzień wcześniej na obiad. Smakuje podobnie jak popularne stripsy. Oczywiście tu mówimy o wersji domowej 😉 Poniżej znajdziecie przepis zarówno na wspomnianą sałatkę, jak i sposób na przygotowanie pikantnego kurczaka.

Sałatka z pikantnym kurczakiem a la stripsy, to idealna propozycja na imprezy, do zabrania ze sobą do pracy lub zjedzenie od tak, gdy najdzie nas ochota na coś dobrego. Ja często jem ją w ramach obiadu 😉 Oczywiście jeśli unikacie ostrych przypraw możecie delikatniej doprawić waszego kurczaka. To już kwestia gustu. Pamiętajcie, że takie przepisy można zawsze zmodyfikować pod swoje upodobania. Więc jeśli lubicie sałatki, to… nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do spróbowania mojej wersji 🙂

Składniki:

  • 2-3 garście miksu sałat (u mnie z paseczkami marchewki i buraka)
  • kilka małych pomidorków
  • 3-4 kawałki pikantnego kurczaka a la stripsy (przepis poniżej)
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego – użyłam Tarsmak
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta suszonej bazylii

Przygotowanie:

Jak przygotować sałatkę z pikantnym kurczakiem a la stripsy?

Przygotowujemy sos: Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, dodajemy łagodny ketchup i starte na drobnych oczkach ząbki czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Do miski wsypujemy miks sałat, dodajemy pokrojone na pół małe pomidorki i pokrojonego na małe kawałki pikantne stripsy (kurczak). Delikatnie mieszamy. Całość posypujemy szczyptą suszonej bazylii. Sałatkę można od razu wymieszać z sosem lub podać (tak jak ja) z małą ilością sosu, a resztę sosu zostawić gościom do wykorzystania wg gustu.

Jak przygotować pikantnego kurczaka ala popularne stripsy?

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • przyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, chilii w proszku, pieprz i sól, opcjonalnie odrobina kurkumy lub przyprawy do kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • około 150 ml mleka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki (dość niedbale) lub długie paski (forma jest dowolna). Posypujemy je mieszanką przypraw (ilość wg uznania, u mnie około 1/3 łyżeczki każdej przyprawy), całość dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły wszystkie kawałki mięsa. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki (pamiętajmy, aby kurczaka wyciągnąć przed smażeniem chwilę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej). Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka i doprawiamy całość niewielką ilością soli, pieprzu i chili. Miksujemy dłuższą chwilę, aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Kurczaka zalewamy ciastem. Do miski z pokrywką (lub jakiegoś garnka) wsypujemy mąkę.Wkładamy tam po kilka kawałków kurczaka (nie za dużo), zamykamy pokrywkę i potrząsamy miską, aby mąką pokryła mięso. Mąki nie należy dociskać do kawałków kurczaka. Tak przygotowane mięso smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z dowolnymi dodatkami lub wykorzystujemy w sałatkach.

Smacznego

Do sałatek, pikantnego kurczaka i innych dań polecam produkty Tarsmak

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz