Sałatka z pieczoną szynką

Sałatka z pieczoną szynką. Uwielbiam sałatki za ich prostotę wykonania i smak. Jak również za to, że sprawdzają się zarówno na przyjęcia, jak i jako szybkie śniadanie, kolacja czy coś do pracy (wystarczy je zapakować do pudełeczka). Dziś sałatka z pieczoną szynką. Przepis prosty, ale jakże smaczny. A wszystko za sprawą użytej szynki. Coś cudownego. W sałatce wspaniale się wyróżnia, a jeśli spróbujecie ją ze świeżym chlebem… nie można się jej oprzeć. Od zawsze uwielbiałam szynki, w szczególności te domowe. Pamiętam jak moja babcia piekła takie szynki. Na samą myśl przypomina mi się babcina brytfanna. Jak tylko brytfanka opuszczała szafkę, wiedziałam że szykuje się coś pysznego. Może kurczak, a może właśnie taka szynka. Ach… wspomnienia 😉 Babcia już niestety nie upiecze szynki, ale szynka pieczona z Wędzarni „Podlaska Chata” ma właśnie taki smak, że znów myślami przenoszę się do domu babci. Zresztą spójrzcie sami jak wygląda po przekrojeniu.

 

Szczerze Wam polecam szynkę i inne wyroby z Wędzarni „Podlaska Chata”. Do tworzenia wyrobów wykorzystywane są wyselekcjonowane naturalne przyprawy, co sprawia, że wszystko ma niepowtarzalny smak. Polecam.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 grubsze* plastry szynki pieczonej z Wędzarni „Podlaska Chata”
  • 3 rzodkiewki
  • 5-6 małych korniszonów (ogóreczki)
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • do podania posiekany szczypiorek

*jak na zdjęciu

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. Szynkę również kroimy w kostkę i  dodajemy do  jajek. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogóreczki oraz pokrojone w kostkę rzodkiewki. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i  solą. Dodajemy majonez i mieszamy składniki. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Sałatkę podajemy ze szczypiorkiem (można ją nim posypać lub ułożyć obok).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz