Sałatka z grzybowym tortellini, to idealna propozycja na każde przyjęcie czy rodzinne spotkanie. Możecie ją również z powodzeniem przygotować na święta. Sałatka jest sycąca, pyszna i naprawdę prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować tortellini, dodać resztę składników, wymieszać i gotowe. Ja ostatnio podałam tą sałatkę na spotkanie rodzinne wraz z pyszną sałatką a la gyros. Polecam Wam obie 🙂
W moim przepisie użyłam grzybowych tortellini, ale możecie z powodzeniem wykorzystać również inne rodzaje. Tortellini, to takie mini pierożki nadziewane mięsem, grzybami, serem czy też szpinakiem. Ja zawsze mam jedno lub dwa opakowania gotowych tortellini w zapasie. Gdy się spieszę podaję je do domowego barszczu z pieczonych buraków lub robię z nimi sałatkę.
Składniki:
- 1 opakowanie pierożków z grzybami Tortellini EkoMak
- 3 cm pora (biała cześć)
- 1 puszka kukurydzy
- 3/4 czerwonej papryki
- 200 g żółtego sera w kostce
- pieprz i sól do smaku
- 4 łyżki majonezu
- 1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie:
Pierożki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Ser i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.
Dodajemy ugotowane pierożki, pokrojony w półplasterki por i kukurydzę.
W miseczce mieszamy starty ząbek czosnku. Przekładamy do reszty składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem (sałatka nie może być mdła).
Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Sałatkę przed podaniem warto schłodzić.
Smacznego