Sałatka z grillowaną papryka, mozzarellą i sosem czosnkowym Dziś mam dla Was przepis na pyszną, kolorową sałatkę. Ja takie sałatki najczęściej podaję na śniadanie lub kolacje. Sprawdzają się też świetnie na przyjęciach lub spotkaniach na świeżym powietrzu. Ale na to niestety musimy troszkę poczekać… Sałatka jest prosta, ale pełna smaku. Spróbujcie.
W przepisie użyłam pyszne grillowane papryczki od Balkanito. Świetne do sałatek, mięs, past. Doskonale też podkreślają smak zup krem. Wystarczy dodać kilka i zblendować całość.
Składniki:
- około 120 g miksu sałat
- 2-3 małe pomidorki
- 4 grillowane papryczki Balkanito
- 2 jajka
- pół mozzarelli w kulce
- kiełki rzodkiewki lub posiekany szczypiorek
Na sos:
- 3 pełne łyżki naturalnego jogurtu
- 0,5 łyżki majonezu (można pominąć)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos: mieszamy zimny jogurt, majonez i starte na tarce ząbki czosnku. Doprawiamy całość do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Sos jej najlepszy, gdy postoi chwilę w chłodzie. Smaki lepiej się przegryzą.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Miks sałat mieszamy z okrojonymi papryczkami i pokrojoną w kostkę mozzarellą. Wykładamy na talerz lub do miski. Dodajemy pokrojone pomidorki, układamy jajka i posypujemy całość kiełkami rzodkiewki lub szczypiorkiem.
Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego