Sałatka z domowym kebabem drobiowym
Lubicie sałatki? A domowy kebab? Na oba pytania moja rodzina odpowiada zdecydowane „TAK”! Bo jak nie lubić tak pysznego połączenia. Domowy kebab drobiowy w aromatycznych przyprawach, pomiędzy kolorowymi listkami sałat, kawałkami czerwonych pomidorów i zielonych kiszonych ogóreczków, a do tego pyszny, czosnkowo-ziołowy sos. Ach, jak dla mnie niebo na talerzu. Teraz, gdy nie możemy cieszyć się w pełni wiosennym słońcem, takie kolorowe dania smakują jeszcze lepiej. Warto inspirować się naturą i dodawać do swoich dań jak najwięcej warzyw, smaku i koloru. Koniecznie spróbujcie.
P.s. Oczywiście, jeśli nie wyobrażacie sobie drobiowego kebabu bez frytek – śmiało możecie je dołożyć. Bo któż Wam zabroni 😉
Składniki:
Do przygotowania drobiowego kebaba:
- około 1-1,2 kg mięsa drobiowego – same piersi z kurczaka lub np. 400 g piersi z kurczaka + 600 g mięsa z nóg z kurczaka
- 1,3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 pełna łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do grilla
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
Pozostałe składniki sałatki:
- 1-2 duże opakowanie mixu sałat (dowolnego)
- 4-5 pomidorów
- 4-5 kiszonych ogórków
Na domowy sos czosnkowo-ziołowy:
- 6 łyżek naturalnego jogurtu
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta przyprawy Vegeta Natur do grilla
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 ziemniak lub cebula (jako podstawa kebaba)
- 3-4 patyczki do szaszłyków
- kawałek folii aluminiowej
Przygotowanie:
Jak przygotować domowy kebab drobiowy?
Olej mieszamy w miseczce z przyprawami.
Mięso kroimy na kształt cieńszych kotletów (można je dodatkowo lekko rozbić). Wkładamy je do większej miski i polewamy mieszanką przypraw z olejem. Mieszamy ręką tak by przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki, najlepiej gdy mięso zostanie w lodówce całą noc.
Cebule lub ziemniaka kroimy na pół. Ja używam cebulę. Połówkę układamy płaską stroną na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wbijamy w nią patyczki do szaszłyków, na patyczki ostrożnie nabijamy kawałki mięsa, jeden po drugim. Teraz na szczypty patyczków nabijamy drugą połówkę cebuli. Rada: Górną cebulę/ziemniaka warto przykryć kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie przypiekła podczas pieczenia.
Całość wstawiamy na dolną półkę zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 180 stopni. Uwaga! Czas pieczenia liczymy od chwili, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy nasz kebab przez 80-90 minut tak, aby mięso upiekło się w środku. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło. Dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Po kilku minutach kroimy nasz kebab ostrym nożem w paski.
Jak przygotować domowy sos czosnkowo-ziołowy?
Mieszamy wszystkie składniki (majonez, jogurt, przyprawy i starty na tarce czosnek) i schładzamy kilka minut w lodówce.