Sałatka z chrupiącym boczkiem

Sałatka z chrupiącym boczkiem Lubicie sałatki? Ja uwielbiam. W szczególności te szybkie i kolorowe. I właśnie taka jest moja sałatka z boczkiem. Kilka prostych składników, dużo barw i smaku. A do tego prosty i pyszny sos. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. I ten boczek lekko zarumieniony na patelni… Wyszło naprawdę pysznie 🙂 Spróbujcie, polecam. Tak jak nie raz Wam pisałam – w prostocie siła 😉

A jeśli szukacie innych potraw z boczkiem, to polecam Wam też domowy kapuśniak. W obu przepisach króluje boczek od  Pieczone&Wędzone Uwielbiam go. Zapach, smak, jakość… Ten boczek jest naprawdę pyszny. Generalnie mięso z Pieczone i Wędzone jest godne polecenia.

  • wolne od GMO, gluteny i alergenów,
  • dziczyzna z polskich lasów,
  • świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków,
  • same naturalne dodatki,
  • wędzone naturalnym dymem

Kolorowa sałatka z chrupiącym boczkiem

Składniki:

  • 2 solidne garście mieszanki sałat
  • 4 małe pomidorki
  • 2 jajka
  • kawałek boczku tradycyjnego Pieczone&Wędzone
  • 1 łyżka kukurydzy

Na sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy chrzanowo-miodowej (jeśli nie macie można dodać zwykłą musztardę, niewielką ilość miodu i chrzanu)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w ćwiartki.

Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni, tak by był lekko rumiany. Po pokrojeniu miałam 2 łyżki stołowe boczku.

Przygotowujemy sos: Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, łyżeczkę musztardy miodowo-chrzanowej. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i mieszamy składniki.

Na talerzu układamy 2 garście miksu sałat. Posypujemy częścią boczku. Następnie układamy pokrojone jajka i pokrojone na pół pomidorki. Posypujemy całość kukurydzą i resztą boczku.

Na koniec wszystko polewamy sosem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi