Sałatka z chrupiącym boczkiem Lubicie sałatki? Ja uwielbiam. W szczególności te szybkie i kolorowe. I właśnie taka jest moja sałatka z boczkiem. Kilka prostych składników, dużo barw i smaku. A do tego prosty i pyszny sos. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej. I ten boczek lekko zarumieniony na patelni… Wyszło naprawdę pysznie 🙂 Spróbujcie, polecam. Tak jak nie raz Wam pisałam – w prostocie siła 😉
A jeśli szukacie innych potraw z boczkiem, to polecam Wam też domowy kapuśniak. W obu przepisach króluje boczek od Pieczone&Wędzone Uwielbiam go. Zapach, smak, jakość… Ten boczek jest naprawdę pyszny. Generalnie mięso z Pieczone i Wędzone jest godne polecenia.
- wolne od GMO, gluteny i alergenów,
- dziczyzna z polskich lasów,
- świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków,
- same naturalne dodatki,
- wędzone naturalnym dymem
Kolorowa sałatka z chrupiącym boczkiem
Składniki:
- 2 solidne garście mieszanki sałat
- 4 małe pomidorki
- 2 jajka
- kawałek boczku tradycyjnego Pieczone&Wędzone
- 1 łyżka kukurydzy
Na sos:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka musztardy chrzanowo-miodowej (jeśli nie macie można dodać zwykłą musztardę, niewielką ilość miodu i chrzanu)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w ćwiartki.
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni, tak by był lekko rumiany. Po pokrojeniu miałam 2 łyżki stołowe boczku.
Przygotowujemy sos: Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, łyżeczkę musztardy miodowo-chrzanowej. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem i mieszamy składniki.
Na talerzu układamy 2 garście miksu sałat. Posypujemy częścią boczku. Następnie układamy pokrojone jajka i pokrojone na pół pomidorki. Posypujemy całość kukurydzą i resztą boczku.
Na koniec wszystko polewamy sosem.
Smacznego
Uwielbiam takie sałatki. Na pewno wypróbuję ten przepis
Polecam 🙂
Cudna sałatka
Dziękuję 🙂