Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze, kolorowe sałatki. Ostatnio zamiast podać sałatkę tradycyjnie przygotowałam ją w tortilli. Wyszło pysznie. Całość polałam pyszną remuladą duńską od Folwark. Spróbujcie mojej propozycji na sałatkę w tortilli – w dwóch wersjach przygotowania.
Sałatka w tortilli
2016-05-12 21:31:17
Nutrition Facts
Serving Size
72g
Amount Per Serving
Calories 234
Calories from Fat 45
% Daily Value *
Total Fat 5g
8%
Saturated Fat 1g
6%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 3g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 344mg
14%
Total Carbohydrates 40g
13%
Dietary Fiber 2g
10%
Sugars 0g
Protein 6g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
3%
Iron
13%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 1 porcję)
- 1 cm zielonego ogórka
- 2 garście miksu sałat
- 3 kiełbaski bankietowe (z kurczaka)
- remulada duńska od Folwark
- 1/4 małej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 tortilla
Przygotowanie
- Ogórka kroimy w cienkie plastry. Kiełbaski również kroimy w plastry. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę.
- Na środku tortilli układamy miks sałat, następnie dodajemy ogórka, kiełbaski i paprykę. Na koniec dodajemy remuladę duńską i koperek.
- Tortillę składamy i grillujemy na patelni z obu stron (podczas obracania uważając, by nie wysypać składników) lub zwijamy i lekko podgrzewamy chwilę na patelni / w mikrofali.
- Po wierzchu polewamy jeszcze odrobiną remulady.
- Podajemy ciepłą.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/