Sałatka śledziowa – idealna na każdą okazję

Sałatka śledziowa – idealna na każdą okazję Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę, która bardzo często gości na moim stole. Idealna na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, wspaniale sprawdza się na imprezach andrzejkowych, możecie też ją podać na świątecznym stole. Prosta, a jakże pyszna. Spróbujcie, polecam.

*Proszę dziś przymrużcie oko na zdjęcia, awaria sprzętu. Pamiętajcie, że liczy się smak 😉

 

Do przygotowania sałatki użyłam lekkiego majonezu i musztardy stołowej Kętrzyński. Polecam Wam produkty Kętrzyński na co dzień i na święta. Doskonałe do sałatek, przekąsek, a nawet deserów (np. babeczek z majonezem)

Składniki:

  • 4 filety śledziowe w oleju*
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 1 soczyste jabłko
  • 2 łyżki majonezu lekki Kętrzyński
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej Kętrzyński
  • szczypiorek do posypania po wierzchu
  • świeżo mielony pieprz do smaku

*u mnie matiasy

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

Filety odsączamy z oleju i kroimy na paseczki. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz pokrojone w kostkę jajka. Kolejno dodajemy łyżeczkę musztardy stołowej i 2 łyżki majonezu. Całość doprawiamy do smaku pieprzem.

Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (jeśli uznacie, że potrzeba soli możecie jej dodać, ja nie dodaję).

Sałatkę podajemy posypaną szczypiorkiem.

Smacznego

 

Andrzejkowa uczta 2

5 comments

Dodaj komentarz