Sałatka śledziowa – idealna na każdą okazję Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę, która bardzo często gości na moim stole. Idealna na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, wspaniale sprawdza się na imprezach andrzejkowych, możecie też ją podać na świątecznym stole. Prosta, a jakże pyszna. Spróbujcie, polecam.
*Proszę dziś przymrużcie oko na zdjęcia, awaria sprzętu. Pamiętajcie, że liczy się smak 😉
Do przygotowania sałatki użyłam lekkiego majonezu i musztardy stołowej Kętrzyński. Polecam Wam produkty Kętrzyński na co dzień i na święta. Doskonałe do sałatek, przekąsek, a nawet deserów (np. babeczek z majonezem)
Składniki:
- 4 filety śledziowe w oleju*
- 3 ogórki konserwowe
- 3 jajka
- 1 soczyste jabłko
- 2 łyżki majonezu lekki Kętrzyński
- 1 łyżeczka musztardy stołowej Kętrzyński
- szczypiorek do posypania po wierzchu
- świeżo mielony pieprz do smaku
*u mnie matiasy
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Filety odsączamy z oleju i kroimy na paseczki. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz pokrojone w kostkę jajka. Kolejno dodajemy łyżeczkę musztardy stołowej i 2 łyżki majonezu. Całość doprawiamy do smaku pieprzem.
Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy (jeśli uznacie, że potrzeba soli możecie jej dodać, ja nie dodaję).
Sałatkę podajemy posypaną szczypiorkiem.
Smacznego
Wygląda pysznie na pewno spróbuję zrobić
Polecam 🙂
A musi być koniecznie majonez lekki czy zwykły też będzie pasował?
Zwykły również będzie pasował :)Pozdrawiam
Czegoś takiego szukałam Jutro zrobię