Sałatka „raz dwa”

Sałatka „raz dwa” Dziś przepis na sałatkę, którą wykonacie dosłownie „raz dwa”. Prosta, smaczna, szybka w przygotowaniu. Kilka prostych składników, a jaki smaczny efekt. Sałatkę możecie podać „solo” lub z ulubionym pieczywem. Ja najczęściej jem ją samą. Do tego filiżanka ulubionej herbaty i… nic mi więcej nie trzeba. No dobrze, później może jeszcze pokuszę się o deser 😉

A jak herbata, to najlepiej sięgnąć po tą na bazie czarnej herbaty. Dlaczego? Czarna herbata dobrze wpływa na układ pokarmowy i ułatwia trawienie. Do tego, jeśli tak jak ja zaparzycie „Uśmiech Gajowego”, to … ciężko Wam będzie skończyć na jednej filiżance. Co kryje się pod tą zabawną nazwą? Uśmiech gajowego, to pyszna czarna herbata z dodatkami owoców czarnej jagody, jeżyny, trawy cytrynowej oraz płatków nagietka. Wspaniały smak i aromat. Idealna na obecne mroźne dni. Polecam.

Te i inne wyśmienite herbaty możecie nabyć na oneFOOD

A wracając do sałatki…

Składniki:

  • kawałek pora (około 5-6 cm)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 rzodkiewki
  • 3 plastry schabu wędzonego parzonego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 pełna łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu (u mnie light)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pora kroimy w półplasterki i przelewamy na sicie gorącą wodą. Przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę z puszki, pokrojone w kostkę rzodkiewki, pokrojone plasterki schabu wędzonego parzonego (paseczki lub większa kostka).

Kolejno dodajemy jogurt naturalny, majonez i musztardę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy składniki sałatki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego


Andrzejkowa uczta 2

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz