Uwielbiamy sałatki warzywne. Bardzo często goszczą one w moim domu. Dziś chciałabym podzielić się z Wami pomysłem (przepisem) na tą tradycyjną sałatkę w lekko odmienionej wersji. Sałatkę podajemy zrolowaną w ulubioną wędlinę, z małymi pomidorkami i ogórkiem. Spróbujcie. Tak przygotowana sałatka nie tylko cieszy smakiem, ale też i wyglądem. Możecie ją przygotować na święta lub przyjęcie.
Sałatka podana w wędlinie z pomidorkami i ogórkiem
Sałatka podana w wędlinie z pomidorkami i ogórkiem
2016-05-09 21:30:51
Nutrition Facts
Serving Size
8g
Amount Per Serving
Calories 4
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 1g
0%
Dietary Fiber 0g
1%
Sugars 1g
Protein 0g
Vitamin A
2%
Vitamin C
1%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
Do przygotowania sałatki
- 6 średnich ziemniaków
- 6 jajek M
- 3 marchewki
- 2 mniejsze pietruszki (korzeń)
- 2-3 ogórki kiszone (mniejsze)
- 1 kremowy majonez Folwark 470 g
- 1 jabłko
- 1 puszka kukurydzy
- około 1/2 selera (małego)
- 1 czubata łyżeczka musztardy stołowej
- sól i pieprz do smaku
Do przygotowania roladek
- ogórki kiszone
- małe pomidorki cherry
- ulubiona wędlina (polecam schab wędzony parzony)
- * Ilość zależy od ilości osób jakim chcemy podać sałatkę w takiej postaci. Osobiście na porcję używam 4 plastry wędliny, 1-2 łyżeczki sałatki na plaster, 5 pomidorków i 1 ogórek.
Przygotowanie
Sałatka
- Jajka gotujemy na twardo (doradzam dodać do wody odrobinę soli, wówczas jajka nie pękają i łatwiej się je później obiera). Po obraniu kroimy je w kostkę nożem lub za pomocą sitka do krojenia warzyw.
- Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości.
- Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę.
- (Kolejność dodawanych składników jest dowolna)
- Do wszystkich składników składników dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy, przyprawy (sól i pieprz) oraz cały majonez Folwark. Wszystko mieszamy, następnie próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
- Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia (po nocy w lodówce, gdy wszystko się "przegryzie").
Przygotowanie roladek
- W wędlinę układamy 1-2 łyżeczki sałatki (w zależności od wielkości plastrów) i rolujemy. Roladki z sałatką układamy na małych talerzach (lub jednym dużym), pomiędzy układamy małe pomidorki cherry i pokrojone ogórki kiszone.
- Podajemy.
- (Nie wykorzystaną do roladek sałatkę podajemy tradycyjnie w misie np. następnego dnia)
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/