Sałatka jarzynowa z kiełkami, groszkiem i kukurydzą

Sałatka jarzynowa z kiełkami, groszkiem i kukurydzą Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatki. A moja rodzina mogłaby je jeść naprawdę często. Ostatnio jednak jakoś nie było okazji na przygotowanie sałatki jarzynowej. Aż do teraz. Dzisiejsza wersja odbiega troszkę od tradycyjnej sałatki jarzynowej. No cóż, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie 😉 Dziś jest więcej groszku, jest kukurydza, musztarda i są też pyszne kiełki rzodkiewki. Takie sałatki mają to do siebie, że spokojnie można je wzbogacać o różne dodatki i zawsze będą pyszne 🙂 A jak jest u Was – lubicie sałatki jarzynowe?

Smak sałatki warzywnej wspaniale wzbogaca dodatek musztardy

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 4 jajka
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 pełne łyżeczki musztardy łagodnej BIO Primaeco
  • 1 jabłko
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 mała puszka groszku
  • pół małej puszki kukurydzy
  • około pół małego selera
  • pieprz i sól do smaku
  • majonez

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo.

Przestudzone warzywa i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jajka, pokrojone w kostkę ogórki i jabłko (obrane). Następnie dodajemy groszek, kukurydzę i kiełki rzodkiewki. Całość doprawiamy po wierzchu solą i pieprzem. Dodajemy musztardę i stopniowo majonez. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy lub dodajemy majonezu.

Gotową sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi