Sałatka HIT imprezy – sałatka a la gyros

Sałatka HIT imprezy – sałatka a la gyros Dziś mam dla Was szybki, prosty przepis na sałatkę, która jest hitem każdej mojej imprezy i spotkań rodzinnych. Sałatka a la gyros gości na moim stole już bardzo długo. Często a to coś dodam, a to coś zmienię w jej składnikach, ale zawsze efekt jest tak samo pyszny. Prosta, szybka w przygotowaniu i co najważniejsze smaczna. Mi najlepiej smakuje na drugi dzień, ale… rzadko kiedy tyle wytrzymuje 😉 Dziś prezentuję Wam wersję z domowym sosem hamburgerowym. Pyszne połączenie. Przepis na sos hamburgerowy oczywiście zamieszczam poniżej.

P.s. Szybka sałatka, to i szybkie zdjęcie. Wybaczcie, ale przygotowywałam ostatnio tyle potraw… A chciałam podzielić się z Wami kilkoma pysznymi i prostymi przepisami. Mój blog kulinarny jest ich pełen, ale jakoś do dziś nie było sałatki a la gyros. A być po prostu musi 😉 To w końcu idealna sałatka na każdą imprezę (i nie tylko). Spróbujcie i Wy.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa – użyłam Skworcu i tą szczerze polecam!
  • 1 zielony ogórek
  • 2-3 kiszone ogórki (można opcjonalnie zamienić na konserwowe, choć ja wolę kiszone)
  • 0,5 dużej czerwonej cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez
  • łagodny ketchup
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • sos do hamburgerów – kupny lub domowy (przepis poniżej)
  • szczypiorek
  • olej do podsmażenia

Na domowy sos hamburgerowy:

  • 6 łyżek majonezu
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy
  • 3-4 spore szczypty czosnku granulowanego
  • 3-4 spore szczypty słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki octu winnego
  • 1 płaska łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Jak przygotować domowy sos do hamburgerów?

Cebulę i obranego ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

Przygotowujemy sałatkę:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, obsypujemy dobrze przyprawą gyros, dodajemy z 2 łyżki oleju i mieszamy. Warto tak przygotowane mięso schłodzić przez 30 minut w lodówce (ale nie jest, to konieczne).

Następnie mięso smażymy i wykładamy na dno naczynia, w którym podamy sałatkę.

Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka i wykładamy na warstwę mięsa.

Na to nakładamy warstwę ketchupu (nie za grubą).

Zielonego ogórka (obranego) i kiszone ogórki kroimy w kostkę i wykładamy na warstwę ketchupu.

Na to wykładamy warstwę kukurydzy.

Następnie dajemy warstwę majonezu (grubszą niż warstwa ketchupu).

Na to warstwa sosu do hamburgerów (ilość wg uznania).

Następnie warstwa pokrojonej kapusty pekińskiej.

Całość oprószamy przyprawą do gyrosa i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz