Takie śniadania są najlepsze. Ciepła ryżowo-twarogowa zapiekanka z moimi ulubionymi jagodami. Nic tylko jeść i jeść. Każda łyżeczka, to dosłownie rozkosz dla podniebienia. I te fioletowe, cudne jagody… A przygotowanie takiej ryżowo-twarogowej zapiekanki jest bardzo proste i zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Osobiście lubię ją jeść również w formie kolacji. Spróbujcie, zachęcam do zapiekania 😉
Ryżowo-twarogowa zapiekanka z jagodami. Pyszne zapiekane śniadanie.
2016-04-20 10:27:29
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 1 większą lub 2 mniejsze porcje)
- 1 szklanka mleka
- 6 łyżek płatków ryżowych
- 1 1/2 łyżeczki miodu
- 125 g chudego twarogu
- 2 1/2 łyżki jagód
Przygotowanie
- Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka, dodajemy miód do smaku i gotujemy. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy płatki ryżowe i ciągle mieszając gotujemy około 3-4 minuty. Zdejmujemy garnuszek z ognia, odstawiamy na 2-3 minuty.
- Po tym czasie dodajemy do naszych płatków ryżowych 125 g chudego twarogu, dokładnie mieszamy wszystko widelcem.
- Do naczynia do zapiekania przekładamy połowę masy ryżowo-twarogowej. Na nią wysypujemy 2 łyżki jagód. Następnie nakładamy resztę masy.
- Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy około 18 minut (, jeśli wolicie bardziej zwartą konsystencję można zostawić 3-4 minuty dłużej).
- Wyjmujemy. Na wierzch wykładamy resztę owoców (1/2 łyżki).
- Podajemy.
Notes
- Przepis i pomysł własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/