Ryżowa sałatka z tuńczykiem, brokułem i mieszanką meksykańską. Pyszna, szybka, prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinne spotkania, „domówki” lub od tak gdy mamy ochotę na pyszną, sycącą sałatkę. Taką sałatkę możecie również zabrać ze sobą do pracy. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym 170 g
- 1 woreczek ryżu parboiled z dzikimi Risana
- 6 łyżek (pełnych) mieszanki meksykańskiej z puszki
- 3 większe różyczki brokuła (wcześniej ugotowane lub przygotowane na parze)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przekładamy tuńczyka, dodajemy mieszankę meksykańską i pokrojone różyczki brokuła. Całość wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany ryż, jogurt i majonez. Całość doprawiamy do smaku i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.
Smacznego
Ciekawa sałatka 🙂
Dziękuję 🙂
U nas króluje ryżowa sałatka z tuńczykiem i ogórkiem kiszonym, To ulubiona sałatka starszej córki 🙂
Wersję z ogórkiem kiszonym też bardzo lubię 🙂