Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sos pomidorowy. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a pasuje on praktycznie do wszystkiego. Taki sos można podać na obiad z ryżem lub makaronem. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na naprawdę szybki, prosty w przygotowaniu i smaczny ziołowy sos pomidorowy. Spróbujcie.
Moją wersję sosu pomidorowego wzbogaciłam używając soli ziołowej od Rafex.

Ryż z pomidorowym sosem ziołowym. Pyszny i szybki obiad.
2016-04-17 22:15:04

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 3-4 osoby)
- około 450 g pomidorów*
- 1 łyżeczka soli ziołowej firmy Rafex
- około 1 1/2 łyżki posiekanego pora
- 1 średnia cebula
- szczypta czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonej bazylii)
- 2 - 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- ryż do podania (u mnie około 400 g)
- * u mnie 4 zwykłe pomidory i 1 malinówka - można dowolnie dobierać
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki lub grubszą kostkę.
- Aby łatwiej obrać pomidora można go wcześniej włożyć na 1-2 minuty do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą. Jeśli jednak nie przeszkadzają Wam skórki pomidorów można je zostawić, ponieważ potrawa i tak później zostanie zmiksowana.
- Tak przygotowane pomidory wraz z posiekaną porą dodajemy do cebuli, lekko podsmażamy wszystko razem przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy do potrawy posiekaną świeżą bazylią (,jeśli nie mamy świeżej bazylii możemy dodać suszonej). Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Co jakiś czas lekko mieszamy potrawę.
- Następnie nasz sos zdejmujemy z ognia, wszystko przelewamy do misy blendera. Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu. Wszystko miksujemy, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (ja wolę jak w sosie zostaną wyczuwalne kawałki pomidorów). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.
- Na talerze układamy ugotowany ryż i podajemy go z naszym pomidorowym sosem ziołowym. Wierzch potrawy można posypać posiekaną porą.
- Smacznego
Notes
- Przepis i pomysł własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/