Ryby, to źródło zdrowia, dlatego powinniśmy je wprowadzać do swojej diety. Dziś mam dla Was pyszny, a zarazem zdrowy przepis na ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia. Smacznie, prosto i zdrowo – czasem nie trzeba niczego więcej. Spróbujcie.
Ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia
Ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia
2016-05-09 22:19:25
Nutrition Facts
Serving Size
57g
Amount Per Serving
Calories 210
Calories from Fat 7
% Daily Value *
Total Fat 1g
1%
Saturated Fat 0g
1%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 3mg
0%
Total Carbohydrates 42g
14%
Dietary Fiber 2g
7%
Sugars 2g
Protein 7g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
1%
Iron
4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 1 porcję)
- 1/2 woreczka ryżu jaśminowego (50 g)
- 1 mała marchewka
- 1 cm pora (biała część)
- 1 czubata łyżeczka łagodnego ketchupu
- sól i pieprz
- 1 polędwica z łososia w oleju z pastą pesto SuperFish PRESTIGE od Graal
Przygotowanie
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (! Uwaga nie należy go rozgotować).
- Do ugotowanego, przestudzonego ryżu dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno pokrojony kawałek pora. Wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 4 łyżeczki oleju z pastą pesto z puszki z łososiem (! należy nabrać jak najwięcej pesto, a jak najmniej oleju), czubatą łyżeczkę łagodnego ketchupu i wszystko mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem próbując smak.
- Ryż układamy na talerzu, na wierzch kładąc polędwicę z łososia. Podajemy. Danie smakuje zarówno w wersji lekko ciepłej (ryż), jak i zimnej.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/