Ryż smażony z jajkiem i pomidorkami – ekspresowy przepis

Ryż smażony z jajkiem i pomidorkami – ekspresowy przepis Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię dania z ryżem. Dzisiejszy przepis jest wręcz ekspresowy. Ryż smażony z jajkiem i pomidorkami, to moja propozycja na szybką kolację lub lżejszy obiad. Przeważnie przygotowuję go, gdy zostanie mi porcja ryżu z innego dania. Szybko, a jak pysznie. Czasem naprawdę warto sięgać po takie właśnie przepisy. W końcu w prostocie siła 🙂 Zgodzicie się?

Składniki:

  • miseczka ugotowanego ryżu (około 6 czubatych łyżek, zostały z innego dania) / użyłam ryż basmati Karoon
  • 2 małe jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 małych pomidorków
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 0,5 łyżki masła

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solę i roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy nasze jajka i mieszamy łyżką jak na jajecznicę. Gdy jajka zaczną się ścinać (ale będą jeszcze dość płynne) dodajemy nasz ugotowany ryż. Doprawiamy całość szczyptą pieprzu. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką tak długo, aż jajka się ładnie zetną. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy przekrojone na pół pomidorki, mieszamy. Przekładamy wszystko do miseczki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy od razu.

Smacznego

 

Dodaj komentarz