Rybne kotleciki z koperkiem

Rybne kotleciki z koperkiem

Lubicie ryby? My uwielbiamy. Smażone, pieczone, a nawet gotowane. U mnie w domu bardzo często goszczą świeże ryby. Przygotowuję z nich najróżniejsze przepisy. Dziś polecam Wam pyszne rybne kotleciki z koperkiem. Do przygotowania takich kotlecików najlepiej sprawdza się świeży dorsz. Kotlety rybne wychodzą przepyszne. Dodaję do nich zawsze dużo koperku, który doskonale wzbogaca ich smak. Koniecznie spróbujcie. Takie rybne kotleciki to nie tylko idealny pomysł na obiad. Warto przygotować je też na zbliżające się święta 😉

A jeśli o świętach mowa… To polecam Wam mój ulubiony sklep rybny. Tu czeka na Was nie tylko świeży pstrąg, ale też wiele innych rybnych przysmaków. Ja ostatnio zamówiłam sobie paczkę pełną świeżych ryb, m.in. dorsza, miruny. Nie zabrakło też śledzi czy pysznych wędzonych brzuszków pstrąga (polecam!). Jeśli jeszcze nie znacie sklepu eRyby.pl to koniecznie tam zajrzyjcie. Naprawdę warto!

Składniki:

  • 390-400 g dorsza- u mnie dorsz czarny filet bez skóry surowy z eRyby.pl
  • pół pęczka koperku
  • 1 jajko M
  • 1 kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • 1 łyżka suszonej cebuli lub pół małej świeżej cebuli
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę rozdrabniamy w blenderze z nożami (ostrożnie, aby nie mieć papki) lub mielimy w maszynce do mięsa.

Ryby przekładamy do miski i sprawdzamy raz jeszcze czy nie mają niechcianych ości.

Dodajemy posiekany koperek i przyprawy (u mnie 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i szczypta soli).

Następnie dodajemy namoczoną w mleku kajzerkę, jajko, suszoną cebulę (lub drobno pokrojoną i podsmażoną świeżą cebulę) i 2 łyżki bułki tartej. Zaczynamy wyrabiać masę (poniżej zdjęcie jeszcze dobrze nie wyrobionej masy, widać kawałki bułki). Masa ma być wilgotna, ale musi się dać z niej formować małe kotleciki. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej.

Z masy forujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej.

Kotleciki smażymy na oleju (nie za duży płomień).

Tak przygotowane rybne kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Wyśmienicie smakują też same 😉

Smacznego

A tak wyglądało moje ostatnie zamówienie ze sklepu eRyby.pl Ryby były doskonale zapakowane. Przyszły w specjalnym pudełku z odpowiednią ilością chłodziwa. Świeże i pyszne 🙂 Poniżej kilka zdjęć.

 

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi