Ryba w kukurydzianej panierce i domowe frytki Dziś przepis na pyszny i prosty domowy obiad. Ryba w kukurydzianej panierce, a do tego domowe frytki i nasza ulubiona surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i cebulką. Przygotowanie jest oczywiście bardzo proste. Wystarczy tylko pamiętać, aby rybę rozmrozić dzień wcześniej (u mnie płaty z mintaja). Podane w przepisie ilości starczą z powodzeniem na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. Taka pyszna, chrupiąca ryba w prostej kukurydzianej panierce smakuje nawet dzieciom. Spróbujcie i Wy.
Przepis na rybę w chrupiącej kukurydzianej panierce
Składniki:
- 9 filetów z mintaja
- do oprószenia ryby: sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Do panierki:
- 10 łyżek mąki kukurydzianej
- 7 łyżek mąki pszennej
- 2 czubata łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- pieprz i sól
Dodatkowo:
- masło klarowane do smażenia ryby – u mnie z Kuchnie Świata
Na frytki:
- kilka ziemniaków
- olej do smażenia – u mnie ryżowy z Kuchnie Świata
Przygotowanie:
Rozmrożone i osuszone płaty z mintaja (ja zostawiam je na noc na tacy, aby spokojnie się rozmroziły) kroimy na pół, a następnie oprószamy pieprzem, solą i słodką czerwoną papryką. Odstawiamy na kilkanaście minut.
Do miski wsypujemy obie mąkę i dodajemy czubatą łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki, mieszamy.
W głębokim talerzu mieszamy widelcem jajka z 1 czubatą łyżeczką słodkiej czerwonej papryki, solą i pieprzem (ilość jak do tradycyjnej panierki na kotlety).
Rybę po kolei maczamy w mieszance mąkę, następnie w jajku i znów w mące. Smażymy partiami na złoto na klarowanym maśle.
Rybę podajemy z domowymi frytkami i ulubioną surówką. Ja polecam Wam do takiej ryby surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem i cebulką.
Smacznego
Zawsze rybę przyrządzałam w normalnej panierce, bo nie sądziłam iż kukurydziana też się nada. Muszę koniecznie wypróbować 😉
Proszę spróbować. Panierkę można dowolnie modyfikować o ulubione zioła itd.