Ryba pieczona na mrożonych warzywach
Dziś mam dla Was pomysł na pyszny, prosty obiad z piekarnika. Ryba pieczona na mrożonych warzywach. My uwielbiamy. Czasem takie ekspresowe i proste rozwiązania są najlepsze 😉 Zgodzicie się? Lubicie takie obiady?
Jak przygotować pieczoną rybę na warzywach?
- 1 opakowanie warzyw na patelnię
- ulubiona ryba – u mnie płaty mintaja
- marynata do ryby: 2,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- wiórki masła
Do doprawienia warzyw:
- 1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw – u mnie Zioła Łukasza
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Warzywa wykładamy do dowolnego naczynia do pieczenia (u mnie na tartę). Posypujemy mieszanką przypraw, polewamy olejem i wszystko mieszamy. Odstawiamy na bok.
Wszystkie składniki na marynatę do ryb mieszamy. Smarujemy nimi rybę z obu stron.
Doprawione warzywa podpiekamy około 20 minut. Wyciągamy i układamy na nich naszą rybę.
Całość pieczemy jeszcze około 25 minut. Gdzieś w połowie pieczenia na kawałkach ryby układamy wiórki masła.
Rady: Warzywa warto chwilę wcześniej wyciągnąć z zamrażarki. Jeśli używacie mrożonej ryby należy ją dobrze osuszyć. Czas pieczenia zależy od użytej ryby/jej grubości. W razie potrzeby go wydłużamy.
Smacznego
Wpis we współpracy ze Skworcu