Ryba pieczona na mrożonych warzywach

Ryba pieczona na mrożonych warzywach

Ryba pieczona na mrożonych warzywach

Dziś mam dla Was pomysł na pyszny, prosty obiad z piekarnika. Ryba pieczona na mrożonych warzywach. My uwielbiamy. Czasem takie ekspresowe i proste rozwiązania są najlepsze 😉 Zgodzicie się? Lubicie takie obiady?

Jak przygotować pieczoną rybę na warzywach?

Pieczona ryba na warzywach

Składniki:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię
  • ulubiona ryba – u mnie płaty mintaja
  • marynata do ryby: 2,5 łyżki oleju, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • wiórki masła

Do doprawienia warzyw:

  • 1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw – u mnie Zioła Łukasza
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Warzywa wykładamy do dowolnego naczynia do pieczenia (u mnie na tartę). Posypujemy mieszanką przypraw, polewamy olejem i wszystko mieszamy. Odstawiamy na bok.

Wszystkie składniki na marynatę do ryb mieszamy. Smarujemy nimi rybę z obu stron.



Doprawione warzywa podpiekamy około 20 minut. Wyciągamy i układamy na nich naszą rybę.

Całość pieczemy jeszcze około 25 minut. Gdzieś w połowie pieczenia na kawałkach ryby układamy wiórki masła.

Rady: Warzywa warto chwilę wcześniej wyciągnąć z zamrażarki. Jeśli używacie mrożonej ryby należy ją dobrze osuszyć. Czas pieczenia zależy od użytej ryby/jej grubości. W razie potrzeby go wydłużamy.

Smacznego

Wpis we współpracy ze Skworcu

Dodaj komentarz