Rozgrzewający syrop piernikowy (do kawy i deserów)

rozgrzewajacy-syrop-piernikowy-do-kawy-i-deserowI nastała nam prawdziwa zima. U mnie śnieg pada już od kilku dni. Moje dzieci są szczęśliwe. Przyznam Wam, że ja również, bo bardzo lubię wyjrzeć rano za okno i zobaczyć piękną biel okalającą drzewa i pobliskie górki. Ale w takich dniach po powrocie do domu człowiek marzy o czymś pysznym i rozgrzewającym. Dzieci dostają herbatę z domowym sokiem malinowym, a ja… A ja popijam przeważnie filiżankę kawy zbożowej (czasem też tradycyjnej) z rozgrzewającym syropem piernikowym. Takie syrop przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Nie dość, że jest prosty, to jeszcze cały koszt jest naprawdę niedrogi. Wystarczą Wam 3 składniki – dobra przyprawa do piernika (bez mąki), cukier i woda. Osobiście po przygotowaniu syropu polecam odstawić go do ostudzenia, ale jeśli tak jak ja żyjecie w biegu lub macie nagłych niespodziewanych gości możecie go śmiało podać już 15 minut po przygotowaniu. Jak widzicie na zdjęciach widać, że syrop piernikowy wlewamy do kawy jest jeszcze gorący 🙂 Spróbujcie. Polecam, zwłaszcza na chłodne zimowe dni. Taki syrop możecie również wykorzystać np. do deserów.

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i wstawiamy na gaz. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszając gotujemy na małym około 1 minuty. Gorący syrop odstawiamy do przestudzenia i przelewamy do słoiczka z zamknięciem, buteleczki itd. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem mieszamy. Syrop może zmienić konsystencję na bardziej gęstą, ale w kontakcie z ciepłą kawą szybko się rozpuszcza. W razie potrzeby syrop można podawać również już 15 minut po przygotowaniu (jeszcze ciepły).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi