Rozgrzewające leczo – prosty obiad na zimne dni
Dziś mam dla was przepis na leczo. Uwielbiam takie obiady. Szybkie, proste, rozgrzewające… Idealne na zimne dni. Jeśli przygotujecie leczo w większej ilości możecie je śmiało zapasteryzować w słoikach i użyć w dowolnej chwili, gdy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Rozgrzewające leczo świetnie sprawdza się też na różnych domówkach.
Składniki:
- 2 cukinie/kabaczki
- około 290 g kiełbasy
- 2 czerwone papryki
- 1 karton przecieru pomidorowego 500 g
- woda do rozcieńczenia
- 1 cebula lub 2 pełne łyżki płatków suszonej cebuli (dostaniecie w Skworcu)
- przyprawy: pieprz, sól, szczypta granulowanego czosnku, szczypta majeranku, pół łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki lub do smaku, jeśli lubicie pikantniejsze dania można dodać ostrą czerwoną paprykę do smaku
- niewielka ilość oleju do podsmażenia składników
Przygotowanie:
Świeżą cebulę drobno kroimy (suszoną dodajemy razem z przecierem pomidorowym) i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, chwilę smażymy.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Po chwili dodajemy nasz przecier, przyprawy i dusimy wszystko pod przykryciem.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone kabaczki, dolewamy wodę (ilość wg upodobań) i dusimy wszystko do miękkości. Co jakiś czas można całość delikatnie przemieszać.
Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy wszystko do smaku. My lubimy jak to danie jest ciut ostrzejsze, więc zawsze dodaję więcej pieprzu.
Smacznego
*wpis we współpracy
Chętnie skorzystam z tego przepisu i sprawdzę osobiście smak tego leczo.