Roladki z tortilli z zielonym pesto – szybka przekąska Szukacie szybkiej i pysznej przekąski na spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną lub po prostu macie ochotę na coś dobrego, co przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Polecam Wam roladki z tortilli z zielonym pesto. Prosta i pyszna przekąska, którą wprost uwielbiam. Kilka składników, chwila przygotowań i już można podawać 😉 Takie roladki zabieram też często ze sobą w trasę lub na piknik. Wystarczy je ułożyć w małym pojemniczku z przykrywką.
A jeśli szukacie innych inspiracji na wykorzystanie tortilli, to polecam Wam np. krokiety z tortilli.
Składniki:
- 1 tortilla
- 2 liście sałaty
- 2 łyżeczki pesto z bazylii Hotz
- około 5 cienkich plasterków kiełbasy krakowskiej suchej (lub innej ulubionej)
Przygotowanie:
Tortille smarujemy naszym bazyliowym pesto. Na środku układamy jeden pod drugim plasterki kiełbasy krakowskiej, a po bokach liście sałaty (można je porwać wcześniej na mniejsze kawałki).
Teraz ostrożnie i dość ciasno zawijamy naszą tortille w rulon. Kroimy na małe roladki i układamy w półmisku. Tak przygotowane roladki najlepiej schłodzić jeszcze przez chwilę w lodówce, wówczas nie będą się tak rozwijać. Jeśli wam się spieszy można powbijać w nie małe wykałaczki, ale wówczas poinformuje o tym gości 😉
Ja podaję roladki z plasterkami zielonego ogórka, który nie tylko stanowi ozdobę, ale też doskonale smakuje z takimi roladkami.
Smacznego