Dziś mam dla Was nie tylko pyszny przepis na lekkie i szybkie w przygotowaniu roladki z tortilli z serkiem wiejskim. Chciałabym Wam też napisać kilka słów o tym, dlaczego warto pić zakwas buraczany. Osobiście uważam, że warto sięgać po to co naturalne i wzmacniać nasz organizm od środka. Pamiętajmy, że zdrowie ma się tylko jedno. Często nie trzeba wiele by o nie zadbać. Przykładem jest właśnie wprowadzenie do diety zakwasu buraczanego.
Dlaczego warto sięgać po zakwas z buraka?
Zakwas buraczany zwany również sokiem z kiszonego buraka to prawdziwa bomba witaminowa, której właściwości doceniane są od wielu wieków. Zakwas z buraka jest często polecanym sposobem zapobiegania niedoborom witamin i minerałów oraz naturalnego podnoszenia odporności organizmu. Znajdziemy w nim m.in. magnez, żelazo, fosfor, cynk czy potas, witaminy z grupy B oraz substancje o działaniu antyoksydacyjnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. To samo zdrowie. Zakwas z buraka jest też polecany osobom będącym na diecie.
Zakwas buraczany a dieta
Dlaczego zakwas z buraka jest polecany na diecie? Zakwas buraczany może być doskonałym “pomocnikiem” w procesie detoksykacji organizmu. Pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych i utrudniających redukcję tłuszczu toksyn. Ponadto jego regularne spożycie przyśpiesza przemianę materii,a także dostarcza do organizmu cenne witaminy i minerały. Dzięki zawartości naturalnych probiotyków zakwas buraczany odbudowuje też florę bakteryjną jelit i wpływa korzystnie na ogólną poprawę mechanizmów trawiennych. Kolejną zaletą jest fakt, że zakwas buraczany bardzo łatwo wprowadzić go do swojego codziennego menu. Tu najlepiej sięgać po zakwas z buraka niskosolony. Jest on idealny dla osób na diecie.
Właściwości zakwasu z buraka
Jak już wcześniej wspomniałam zakwas z buraka to doskonałe źródło cennych witamin i minerałów. Ale co daje jego picie? Zakwas z buraka:
- pomaga w zwalczaniu i zapobieganiu anemii,
- wspiera ogólną odporność naszego organizmu,
- skraca czas trwania niektórych infekcji i przyspiesza rekonwalescencję po chorobie,
- dobrze wpływa na stan naszego serca,
- poprawia koncentrację,
- wzmacnia wydolność organizmu,
- wspiera pracę nerek i wątroby,
- wspomaga trawienie i reguluje metabolizm (jest polecany przy odchudzaniu),
- reguluje poziom cholesterolu,
- pomaga regulować ciśnienie krwi.
To tylko część zdrowotnych właściwości jaki daje picie zakwasu z buraka. Warto też pamiętać, że nie tylko zakwas z buraka może być cenny dla naszego zdrowia. Można też pić naturalny sok z buraka, który nie tylko jest smaczny, ale też zdrowy. Można też jeść same buraki np. pieczone lub podawać do obiadu pyszne carpaccio z buraków. Możliwości jest wiele i warto z nich korzystać.
Kiedy pić zakwas z buraka?
W przypadku odpowiedzi na to pytanie należy zaznaczyć, że najważniejsza jest nie pora, ale regularność. Tylko regularne picie zakwasu z buraka może przynieść dobroczynne efekty dla naszego organizmu. A jak jest z porą? Najlepiej gdy pijemy zakwas z buraka rano, będąc na czczo. Jeśli jednak nasz rytm dnia nie pozwala na to, aby zaczynać od niego dzień, to spokojnie można go pić o innej porze. Ważne by robić to regularnie, a nie od czasu do czasu.
Przepis na roladki z tortilli z serkiem wiejskim
Jak to zawsze u mnie bywa poza dużą dawką informacji pojawia się też prosty i pyszny przepis. Dziś polecam Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu roladki z tortilli z serkiem wiejskim. Idealne na śniadanie lub w ramach lekkiej kolacji. A co do roladek? U mnie oczywiście mała szklaneczka zakwasu z buraka. Duet idealny 😉
Jak zrobić roladki z tortilli z serkiem wiejskim i warzywami?
Przygotowanie takich roladek jest bardzo proste. Wystarczy kilka chwil i gotowe. Ilość śmiało możecie zwiększyć według potrzeb.
Składniki:
- 1 placek tortilli
- serek wiejski
- 1 mały ogórek korniszony
- kawałek żółtek papryki
- szczypta ulubionej mieszanki ziół (u mnie z czosnkiem, solą, bazylią, papryką, majerankiem i pietruszką) + pieprz do smaku
- mała garść mieszanki sałat
Przygotowanie:
Serek wiejski rozsmarowujemy na placku tortilli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w plasterki ogórka. Całość doprawiamy przyprawami i posypujemy mieszanką sałat.
Tortillę zwijamy ostrożnie i dość ciasto w rulon.
Kroimy ostrym nożem na roladki.
Smacznego
Rewelacja. A zakwas nawet lubię. Choć z tej firmy nie znam.
Fajne te roladki. Zrobię jutro
Zakwas to samo zdrowie. Moja siostra ciągle go pije
Fantastycznie wyglądają roladki!
Dziękuję 🙂