Roladki z tortilli z czerwonym pesto – znakomita przekąska!

Roladki z tortilli z czerwonym pesto – znakomita przekąska!

Dziś mam dla Was dwa przepisy. Pierwszy to domowe czerwone pesto, a drugi to przepis na pyszną i szybką przekąskę. Od dawna oba przepisy goszczą na moim stole. Ostatnio prosiliście o przepis na takie domowe pesto. A więc jest 🙂 Oczywiście czasem korzystam też z kupnego (dobrej jakości). Jednak nie ma jak domowe. Tu można lekko zmieniać smak i wiemy co jemy 😉 Domowe pesto wykorzystuję do przekąsek, smarowania bagietek i makaronów.

A roladki z tortilli? To szybka i pyszna przekąska na każdą okazję. Takie roladki z tortilli z czerwonym pesto i sałatą często podaję na spotkaniach z przyjaciółmi i rodziną lub na sylwestra. Uwielbiam je też jeść na śniadanie. Pyszna przekąska na zimno, którą wykonacie w kilka chwil 🙂 Zwłaszcza jeśli w lodówce będziecie mieć już gotowe pesto 😉

Jednym ze składników domowego pesto z suszonych pomidorów jest oliwa z oliwek. Szukając dobrej jakości oliwy z oliwek natrafiłam na sklep Greckie Rarytasy. Tu znajdziecie nie tylko znakomite oliwy – od klasycznej po smakowe. Ale też inne produkty najwyższej jakości sprowadzone specjalnie wprost ze słonecznej Grecji.

Produkty są ekologiczne, najwyższej jakości, często posiadają certyfikaty ” BIO”. To naprawdę Greckie Rarytasy 🙂 Na uwagę zasługuje też dobry kontakt ze sklepem, szybka i doskonale zabezpieczona przesyłka. Ja jestem naprawdę zadowolona z mojego zamówienia. Co zamówiłam poza oliwą z oliwek? O tym napiszę już niedługo. Najpewniej przy kolejnym przepisie 😉

Składniki:

Na domowe czerwone pesto (na 250 ml słoik):

  • 150 g suszonych pomidorów (np. w oleju, zwykłe należy wcześniej namoczyć)
  • około 50 g startego parmezanu (zamiennie grana padano)
  • 50 g orzechów piniowych (zamiennie orzechy nerkowca, blanszowane migdały, a nawet łuskany słonecznik)
  • 1 ząbek czosnku
  • garść liści bazylii
  • oliwa z oliwek – ja użyłam oliwy z oliwek z rozmarynem od Greckie Rarytasy (nadała pesto ciekawego smaku)
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Pozostałe do roladek:

  • 2 tortille
  • 4 łyżki serka kanapkowego (użyłam twarożek kanapkowo-sernikowy)
  • 2 garście mieszanki sałat

Przygotowanie:

Przygotowujemy pesto:

Uwaga! Pesto po przygotowaniu można przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce do 4-5 dni.

Orzechy krótko prażymy na suchej patelni. Do misy blendera z nożami przekładamy odsączone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę, bazylię, starty ser, doprawiamy delikatnie do smaku i dolewamy niewielką ilość oliwy. Blendujemy (klasycznie pesto przygotowujemy w moździerzu). Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dolewamy więcej oliwy do uzyskania pożądanej konsystencji pesto.

Przygotowujemy roladki z tortilli:

Do miseczki przekładamy 4 lekko czubate łyżeczki pesto i 4 łyżki kanapkowego serka. Mieszamy składniki. Przygotowaną masą smarujemy obie tortille.

Następnie posypujemy je mieszanką sałat i ostrożnie zwijamy tortille.

Zrolowane tortille można na chwilę włożyć do lodówki lub od razu pokroić ostrym nożem na roladki.

Podajemy same lub z ulubionym sosem. Dobrze smakują też skropione niewielką ilością oliwy.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Pozostaw odpowiedź Danka Kropisz Anuluj pisanie odpowiedzi