Dziś podzielę się z Wami przepisem na szybki, smaczny i treściwy obiad. Roladki z kurczaka nadziane serem i wędliną, to idealna propozycja obiadowa na weekend. Takie danie sprawdzi się również w przypadku niespodziewanych gości lub organizacji małego przyjęcia. Do takich roladek z kurczaka pasują najróżniejsze surówki. Możecie je podać w towarzystwie ziemniaków, frytek czy innych dodatków. Spróbujcie.
Roladki z kurczaka nadziane serem i wędliną. Szybki obiad.
2016-04-23 11:09:20
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 2 większe piersi z kurczaka
- 2 całe jajka klasy M
- 4 plasterki ulubionej wędliny (u mnie schab)
- 4 plasterki żółtego sera
- duża szczypta słodkiej czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
- papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne
- * dobrze dobrany rodzaj sera i wędliny gwarantuje dobry smak roladki; ser i wędlina powinny być wyczuwalne
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka kroimy na długości, tworząc cztery płaskie płaty. Następnie delikatnie je rozbijamy (nie mogą się uszkodzić).
- Na każdy cienki kotlet (na całej długości, po środku) układamy kawałki wędliny i żółtego sera. Następnie zawijamy delikatnie piersi w roladki (rolujemy).
- Do głębokiego talerza wbijamy dwa jajka, rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy przyprawy (ilość pieprzu i soli, jak przy standardowej panierce) i znów mieszamy. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.
- Nasze roladki bardzo ostrożnie (, aby się nie rozwinęły) moczymy w jajku, następnie w bułce tartej i znów w jajku i bułce.
- Tak przygotowane roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju (średni płomień), pamiętając by najpierw położyć roladki "zwinięciem" do dołu. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
- W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Obsmażone roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy na środkowym poziomie przez około 10 minut. Dopieczenie w piekarniku jest konieczne, aby nasze roladki nie były surowe w środku.
- Roladki wyjmujemy i podajemy ciepłe z zestawem ulubionych surówek i ziemniakami lub frytkami.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Bardzo smaczna propozycja 🙂
Dziękuję 🙂
Przepyszne 🙂 mniam 🙂
Dziękuję 🙂