Lubicie makowce? U mnie domownicy wprost za nimi przepadają. Dziś zapraszam Was na roladę z masą makową. Taki drożdżowy makowiec idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy lub herbaty, jak również na Święta. Spróbujcie.
Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec.
2016-04-13 12:14:40
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych)
- 25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie)
- gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej roboty
Przygotowanie
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 50 minut.
- Posypujemy lekko stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-4 mm). Nakładamy masę makową, zostawiając około 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy jak roladę. Końce podkładamy pod spód. Kładziemy na posmarowanym oliwą z oliwek papierze do pieczenia i "pakujemy" rolady, zostawiając troszku luźnego miejsca. Kładziemy na blaszce, zostawiamy do podrośnięcia około 20 minut.
- Wkładamy rolady do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Rolady pieczemy około 45 minut. Wierzch rolady winien mieć złoty kolor (widać przez papier).
- Studzimy. Ściągamy papier. Wierzch można polukrować, bądź oprószyć pudrem.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Uwielbiam makowce. Pyszna rolada.
Komentarze ze starego bloga:
daga313
2015/04/04 07:14:48
Makowiec przepyszny. Nie ma to jak domowy wypiek 🙂 Życzę Wesołych Świąt 🙂
barbaramarias
2015/04/04 07:37:03
Wspaniała propozycja wykorzystuje
matleen
2015/04/04 07:48:40
Dziękuję i również życzę zdrowych spokojnych radosnych świąt w rodzinnym gronie
Pozdrawiam serdecznie Matleen