Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym z owocową nutą
Dzień zaczyna się od… kawy 😉 Też tak uważacie? Ja do tego dodaję zawsze jeszcze jakąś słodką nutę. Dziś mam dla Was przepis na pyszną roladę biszkoptową z kremem śmietanowym z owocową nutą. Prosta, pyszna rolada, to idealny pomysł na weekendowy deser. Taka biszkoptowa rolada sprawdzi się też doskonale na przyjęcia i spotkania rodzinne. Koniecznie spróbujcie.
Przygotowanie takiego ciasta z kremem nie jest trudne. A efekt? U nas każdy lubi takie słodkie rolady. Do tego filiżanka dobrej kawy i można miło spędzić każde popołudnie. A jak kawa… Ja dziś zapraszam Was na filiżankę pysznej świeżo palonej kawy Kanya od Wytwórnia Kawy. Ostatnio zamówiłam tam pyszny i piękny zestaw kaw z uroczymi podstawkami. Polecam! Idealny pomysł na prezent. Więcej informacji znajdziecie na stronie https://wytworniakawy.pl/
Składniki:
Na ciasto:
- 6 dużych jajek
- 6 łyżek drobnego cukru (80 g)
- 6 łyżek mąki pszennej (80 g)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mieszanki owoców z syropu, można też dodać drobno pokrojone dowolne owoce (np. jedną brzoskwinię)*
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i jasną pianę (około 4 min). Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i wlewamy cienką stróżką olej. Krótko miksujemy. Odkładamy mikser.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. I delikatnie wszystko mieszamy łyżką.
Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, lekko wyrównujemy.
Ciasto pieczemy 20 min w nagrzanym do 170 st piekarniku (grzanie góra-dół) do ładnego zarumienienia.
Przygotowujemy dużą bawełnianą ściereczkę. Rozkładamy ją i oprószamy cukrem pudrem.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i kładziemy wierzchem do dołu na naszej ściereczce. Ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zawijamy ciasto w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Pozostawiamy je tak do czasu aż ostygnie.
Przygotowujemy krem do rolady. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując na mniejszych obrotach dodajemy stopniowo serek mascarpone i rozgniecione odsączone owoce (świeże można pokroić w drobną kosteczkę).
Delikatnie odwijamy roladę ze ścierki. Smarujemy kremem, zostawiając około 2cm wolnego od brzegu, który będzie zawijany do spodu – krem wtedy nie ucieknie nam pod ciasto. Teraz ostrożnie zawijamy roladę i wkładamy do lodówki na około 4 h.
Po tym czasie ciasto można wyjąć z lodówki. Oprószyć cukrem pudrem i podawać z ulubioną kawą.
Smacznego
Ale pyszności 🙂 Mam mascarpone i śmietanę i resztę też. Robię 🙂
Zrobiłam. To moja pierwsza tak dobra rolada. Miałam trochę malin w syropie i je dodałam nie wiem czy tyle co trzeba ale wyszło pycha.
Przepis już podałam rodzince która się zajadała tą roladą.
Cieszę się, że przepis się spodobał i rolada smakowała 🙂