Rodzaje kaw. Sprawdź i przygotuj najlepszą kawę

Kawa, to dla wielu obowiązkowy element każdego poranka lub przyjemny dodatek do słodkiego ciasta. Klasyczna mała czarna, cappuccino, a może mrożona lub melange? Przepisów na kawę jest naprawdę wiele. Poniżej wymieniam tylko kilka.. Sprawdź czy znasz je wszystkie? A może podpowiesz co jeszcze powinno znaleźć się w tym zestawieniu?

Espresso

Któż z nas nie zna klasycznego espresso. Jest ono bazą wielu napojów kawowych. Dobrze przyrządzone poznaje się po kremowej piance na powierzchni. Klasyczne włoskie espresso serwuje się w niewielkich filiżankach o kształcie cylindra i pojemności ok. 50-70 ml. Włosi pijają tą kawę z dużą ilością cukru. Czy wiecie, że kawa ta również ma swoje wersje? Można wyróżnić espresso lungo, które sporządzane jest z większą ilością wody. Istnieje espresso ristretto, które jest bardziej skoncentrowane, przygotowywane na mniejszej ilości wody.

Cappuccino

To bardzo dobrze znany sposób przygotowania kawy, który podobno został wymyślony przez mnichów zakonu kapucynów. I stąd nazwa. Cappuccino jest napojem łagodnym, składającym się z równych części: naparu espresso, ciepłego mleka i mlecznej piany. Często wierzch cappuccino posypywany jest cynamonem, kakao lub startą czekoladą. Włoskie standardy jasno określają grubość pianki – powinna wynosić od 1 do 2 centymetrów. Lżejszą odmianą cappuccino jest cappuccino chiaro, które jest serwowane z dodatkiem większej ilości mleka. Cappuccino scuro serwuje się z odrobiną mleka. Istnieje też odmiana na zimno – cappuccino freddo.

Caffè latte

Caffè latte, to znany wszystkim i ceniony na całym świecie klasyk. Caffè latte podaje się najczęściej w wysokich szklankach i przyrządza w proporcjach: 1/3 espresso oraz 2/3 ciepłego, lekko spienionego mleka. Pyszna, klasyczna kawa z mlekiem 🙂

Latte macchiatto

I znów coś dla miłośników lekkich kaw i mlecznej pianki. Latte macchiatto, to pyszna kawa warstwowa. Najniższą warstwę stanowi mleko, środkową – espresso, a najwyższą – mleczna piana. Latte maccchiatto przyrządza się zazwyczaj w następujący sposób: najpierw na dno naczynia wlewa się mleko, potem umieszcza na jego powierzchni pianę, a na końcu delikatnie wlewa gorące espresso. Przed podaniem powierzchnię mlecznej pianki można posypać cynamonem lub kakao.

Caffè coretto

Caffè coretto, to kawa przyrządzana z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu. Najczęściej do kawy dolewa się grappy, sambuki lub koniaku. Kawę tą przygotowuje się na espresso. Podaje się ją  w niewielkich i niskich szklankach.

Café noisette

Czy słyszeliście kiedy o café noisette? A może ją próbowaliście? Tu również elementem całości jest odrobina alkoholu. Mocny napar kawy wlewa się do filiżanki o pękatym kształcie, na wierzchu umieszcza porcję lekko ubitej śmietany i skrapia całość wiśniówką.

Kawa melange

Kawę melange przyrządza się najczęściej na bazie podwójnej ilości espresso z dodatkiem gorącego mleka. Środek powierzchni kawy zdobi zazwyczaj kleks mlecznej piany.

Flat white

Flat white to kawa z dodatkiem mleka. Jak sama nazwa wskazuje – tłumacząc z angielskiego – jest to tzw. „płaska biała”, czyli kawa z płaską, mleczną powierzchnię bez wysokiej pianki. Jak przyrządzić taką kawę? Podwójne espresso zalewa się gorącym, lekko spienionym mlekiem i gotowe.

Dalgona Coffee

Dalgona Coffeeto, kawa składająca się z ciepłego lub zimnego mleka i gęstej kremowej, kawowej pianki na górze. Do przygotowania kawowej pianki potrzebne są tylko 3 składniki: kawa rozpuszczalna, cukier i woda. Jeśli chodzi o mleko, to Dalgona Coffee jest przygotowywana zarówno na mleku krowim, jak i kokosowym. wariacji na jej temat pewnie powstanie jeszcze więcej.

A jak nie gorąca, to…

Kawa mrożona

Podobnie jak w przypadku kaw, które serwuje się na ciepło, tu również możemy wyróżnić wiele rodzajów kawy mrożonej. Od klasycznej Frappe, Freddo Espresso, Freddo Cappuccino, Espresso Shake, Mrożonej Mocha, aż po najróżniejsze wariacje na temat mrożonej kawy. Dużo ciekawych i pysznych przepisów na to jak jak zrobić kawę mrożoną możecie znaleźć tutaj: https://www.losgustos.pl/wpisy/jak_zrobic_kawe_mrozona_-_domowe_przepisy,6 Pamiętajcie też, że choć istnieją klasyczne połączenia, to zawsze można eksperymentować. Być może to wy stworzycie najlepszą mrożoną kawę 🙂

Nie tylko przepis ma znaczenie

Dobra kawa, to nie tylko dobry przepis. Aby nasze espresso lub cappucino mogło w pełni cieszyć podniebienie musimy wybrać do przygotowania kawy odpowiednie ziarna. Kawę dobrej jakości i świeżo paloną można dostać jedynie w dobrych palarniach jak https://www.losgustos.pl/, specjalistycznych sklepach lub dobrych kawiarniach. I tylko po takie kawy warto sięgać. Dobrej jakości kawa, to dobry smak ulubionego napoju. Dlatego zanim wybierzesz sklep z kawą sprawdź czy oferowane produkty są najwyższej jakości.

Czy któryś rodzaj kawy jest dla ciebie nowością? A może znajdzie jakieś ciekawostki o kawie, jak te które można znaleźć tutaj: https://www.losgustos.pl/blog/wszystkie

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz