Recenzja blendera kielichowego Vintage Ariete + przepis na shake i zupę z dyni

Kuchnia to moje królestwo. Uwielbiam gotować, piec, mieszać, miksować. Lubię też mieć dobrych pomocników pod ręką, by wszystkie te czynności szły mi sprawniej i lepiej. Dobre, małe AGD do podstawa. Dziś chciałabym napisać Wam kilka słów o świetnym blenderze kielichowym z linii Vintage ze szklanym kielichem marki Ariete. Idealny do przygotowania zdrowych koktajli, pysznych smoothie, domowych shaków i rozgrzewających zup krem. Za co cenię ten sprzęt? Co mi się w nim podoba? Jakie ma zalety i wady? O tym wszystkim postaram się Wam napisać w dzisiejszym wpisie. Oczywiście podzielę się też pysznym przepisem na zupę krem z dyni, który przygotowałam przy użyciu blendera kielichowego Ariete.

Dlaczego warto wybrać blender kielichowy z linii Vintage Ariete?

Stali czytelnicy bloga wiedzą, że nie jest to mój jedyny sprzęt z tej linii. Linia Vintage marki Ariete to piękne samo w sobie. Ja osobiście pokochałam ten niesamowity styl. Pięknie pasował on do mojej starej kuchni, cudownie komponuje się w nowej. Kocham te kształty i tą miętową zieleń. Oczywiście urządzenia z linii Vintage od Ariete dostaniecie też w innych kolorach. Ja jednak wybrałam właśnie miętową zieleń. Mam z tej serii już m.in. ciśnieniowy ekspres do kawy (pisałam Wam o nim tutaj) oraz czajnik elektryczny i toster (pisałam o nich tutaj). I jak widać wciąż mi mało 😉

Linia Vintage – styl i jakość

Oczywiście sprzęty z linii Vintage to nie tylko niebanalny, piękny styl, ale też dobre wykonanie. Mój ciśnieniowy ekspres do kawy służy nam już bardzo długo i dużo też z nami przeszedł. Tak jak i inne sprzęty Ariete. Myślę, że i blender kielichowy Vintage będzie mi służył przez lata. Póki co świetnie sobie radzi z różnymi wyzwaniami 😉 Robiłam w nim nie tylko zwykłe koktajle czy smoothie. Jest też doskonały do kruszenia lodu do drinków, do przygotowania domowych shake’ów z mrożonych owoców czy miksowania zup krem.

Zalety blendera kielichowego Vintage Ariete

Blender kielichowy Ariete z serii Vintage, to nie tylko piękny, ale też funkcjonalny sprzęt. Dzięki niemu można codziennie przygotowywać szybkie i pyszne koktajle, zupy krem czy shake dla całej rodziny. Blender ma pojemność 1,5 l. Jego kielich wykonany jest z grubego szkła, a 4 ostrza ze stali nierdzewnej w połączeniu z 4 dostępnymi prędkościami idealnie miksują składniki.

Blender śmiało radzi sobie nawet z mrożonymi owocami, twardymi warzywami czy kostkami lodu.

Przez otwór w górnej części blendera możemy włożyć składniki bezpośrednio do kielicha i dokładnie odmierzyć ich ilość, dzięki wygodnej podziałce. Blender Vintage ze szklanym kielichem jest mocny i funkcjonalny. Do tego świetnie wygląda w każdej kuchni. Moja rodzina go pokochała. Latem wciąż coś miksowaliśmy. Mąż nawet robił mrożone frappe. A teraz co chwilę robię jakieś zupy krem 🙂 Przepis na jedną z nich znajdziecie poniżej. Polecam Wam z czystym sumieniem ten piękny i funkcjonalny sprzęt od Ariete.

Gdzie kupić blender kielichowy Ariete?

Blender z linii Vintage ze szklanym kielichem kupicie na stronie Ariete: https://www.ariete.pl/blendery-kielichowe/869-blender-kielichowy-58303-vintage.html

Co można przygotować za pomocą blendera Ariete?

Blender kielichowy Vintage Ariere to urządzenie wszechstronne. Można w nim przygotować pyszne mleczne koktajle, zdrowe smoothie, domowe milkhake, shaky czy zupy krem. Doskonale nadaje się też do kruszenia lodu, więc będzie idealny na różne przyjęcia czy w letnie gorące dni. Ja osobiście rozdrabniałam w nim również orzechy na musli lub do ciasta. Poniżej podaję Wam dwa przykładowe przepisy, w których blender kielichowy Ariete sprawdził się idealnie 🙂 Spróbujcie.

Przepis zupa krem z dyni

Jak przygotować zupę krem z dyni?

Przepis na domową zupę krem z dyni jest bardzo prosty. Używając blendera kielichowego Ariete zupa jest idealnie zmiksowana. Przez to jest pysznie kremowa. Koniecznie spróbujcie. Zupa z dyni, to idealna zupa na jesienne chłody. 

Uwaga! Podaję przepis na większą porcję. Ja przygotowałam dziś z połowy, bo miałam tylko pół dyni. Blender ma pojemność 1,5 litra. Jeśli wyjdzie Wam więcej zupy, to po prostu miksujcie ją partiami 😉

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido (około 950 g)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • około 900 ml bulionu (można dodać więcej, jeśli lubicie rzadsze zupy krem, ja dziś dałam mało bulionu stąd taka gęsta zupa)
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • do smaku: sól, pieprz, ⅓ łyżeczki imbiru w proszku (można pominąć), gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie około 70 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Dynię myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z pestek i włókien. Dynię kroimy w kostkę wraz ze skórką. . Uwaga! Dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Jeśli użyjemy innej dyni należy ją najpierw obrać.

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, dynię i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy wszystko pod przykryciem na małej mocy palnika. Gotujemy do miękkości warzyw. 

Lekko studzimy i przelewamy do naszego blendera. Miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać jogurt naturalny lub śmietanę i wszystko zmiksować. U mnie dziś śmietana.

Smacznego

Jak przygotować zdrowy domowy shake truskawkowy?

Co roku mrożę porcję truskawek, by nawet jesienią przygotować pyszny domowy shake. Z dobrym blenderem kielichowym przygotujecie taki shake w kilka chwil. Blender kielichowy od Ariete doskonale radzi sobie z mrożonymi owocami, kostkami lodu itd. Nic tylko robić domowe shake 🙂

Składniki:

  • porcja mrożonych truskawek
  • mleko
  • opcjonalnie coś do posłodzenia

Przygotowanie:

Do blendera kielichowego wkładamy nasze mrożone truskawki. Zalewamy je mlekiem i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka do uzyskania pożądanej konsystencji.

Prawda, że proste? 🙂

Smacznego

Oczywiście klasyka też jest pyszna. Tu np. koktajl banan+garść borówek+truskawki

*wpis powstał we współpracy z firmą Ariete

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

  1. Karolina says:

    Zupa krem z dyni będzie u mnie jutro na obiad. Robię inaczej, ale chętnie wypróbuję niektóre wskazówki z tego przepisu. Te p[rzyprawy mnie intrygują

Skomentuj Celka Anuluj pisanie odpowiedzi