Jeśli lubicie makaron, to ten przepis jest dla Was. Razowe świderki z pieczarkami i ajvarem, to pyszny pomysł na obiad, który przygotujecie w krótkim czasie. Sycący, lekko pikantny, z dodatkiem grzybów. Jak dla mnie pysznie. Spróbujcie.
Razowe świderki z pieczarkami i ajvarem

Razowe świderki z pieczarkami i ajvarem
2016-05-09 21:41:30

Nutrition Facts
Serving Size
8g
Amount Per Serving
Calories 4
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 1g
0%
Dietary Fiber 0g
1%
Sugars 1g
Protein 0g
Vitamin A
2%
Vitamin C
1%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 1 porcję, ilość proporcjonalnie zwiększyć do ilości osób)
- około 120 g makaronu świderki razowe Makarony Polskie
- 3 większe pieczarki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki ajvaru - pasty paprykowej ze Sklepiku ze smakiem
- 1/4 szklani wody
- sól
- pieprz
- zioła włoskie mieszanka przypraw w młynku (około 3-4 przekręcenia młynka)
- olej do podsmażenia
- do podania posiekany por i mały pomidorek cherry
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, dolewamy wodę i dusimy do miękkości.
- Na koniec dodajemy ajvar, mieszamy podgrzewając wszystko na małym ogniu. Doprawiamy całe danie (sól, pieprz, włoskie przyprawy), próbując.
- Wyłączamy gaz, na patelnię z sosem dodajemy makaron. Całość mieszamy, aby sos pokrył makaron.
- Danie przekładamy do talerza i posypujemy posiekaną porą. Można również dodać małego pomidorka cherry.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/