Racuchy na zsiadłym mleku Lubicie racuchy? A zsiadłe mleko? Na oba pytania w moim domu słychać głośne „Tak”. Zazwyczaj zsiadłe mleko podaję do młodych ziemniaków w towarzystwie sadzonego jajka. Jednak można je wykorzystać naprawdę do wielu innych przepisów. Jednym z nich są nasze ulubione racuchy na zsiadłym mleku. Do ich przygotowania nie potrzebujemy drożdży. Wystarczy kilka prostych składników i dobrej jakości zsiadłe mleko. Ja sięgam od lat po zsiadłe mleko Krasnystaw OSM Ten smak przypomina mi dzieciństwo i mleko jakie przygotowywała moja babcia. Coś cudownego!
Krasnystaw OSM, to nowoczesna firma współpracująca z ponad trzystoma dystrybutorami produktów nabiałowych z całej Polski. To jakość, smak i wielka tradycja sięgająca aż do początków minionego wieku. Firma istnieje na naszym rynku od 1913 roku.
A wracając do przepisu… Racuchy na zsiadłym mleku jemy najczęściej na słodszy obiad lub obfite śniadanie. Moja rodzina je bardzo lubi. Ich przygotowanie jest tak proste i szybkie, że starczy, że ktoś z domowników zawoła „Mamo! Zrobisz racuchy. Proszę…”. A ja już jestem w kuchni i mieszamy składniki lub miesza je któryś z moich maluchów. Polecam i Wam takie proste racuchy bez drożdży.
Składniki: (na około 17-18 szt)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka klasy M
- 1 szklanka zsiadłego mleka Krasnystaw OSM (250 ml)
- 1 łyżeczka soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny lub pominąć)
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki sody
- mała szczypta soli
- olej do smażenia
Propozycja podania:
- cukier puder
- syrop czekoladowy
Przygotowanie:
Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie dolewamy zsiadłe mleko, sok z limonki, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście).
Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć olej można dodać niewielką ilość octu (naprawdę niewielką!).
Nakładamy po łyżce masy i smażymy racuchy z oby stron na rumiano. Jeśli będą za szybko się rumienić zmniejszamy moc palnika. Racuchy powinny ładnie urosnąć.
Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy i podajemy z ulubionymi dodatkami np. cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.
Smacznego
Zapisuję przepis. Pani Magdo, a można dodać starte jabłka?
Oczywiście, można 🙂 Ja dodaję najczęściej 2 starte jabłka.
Cudowne racuchy i te zdjęcia mega apetyczne
Dziękuję 🙂
Też lubię to zsiadłe mleko. Najlepsze! Ale przyznam, że do tej pory podawałam je tylko do ziemniaków. Teraz mam już inny pomysł. Dziękuję za inspiracje 🙂
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Mmm smakowicie 🙂
Dziękuję 🙂
Takim racuchom nie sposób się oprzeć 🙂
😀
A czy można pominąć cukier ?
Tak, można. Zmieni to jedynie smak ciasta, ale nie wpłynie na konsystencję 🙂 Można też dodać do masy inne używane „słodzidło” lub po prostu zetrzeć słodkie jabłko 🙂