Dziś zapraszam Was na pyszną wariację na temat popularnego ryżu z jabłkami. W mojej wersji, to wspaniała Quinoa z ryżem i jabłkami. Zdrowo, smacznie… czasem nie trzeba nic więcej. Danie przygotujecie dosłownie w kilka minut. Ja i moje dzieci uwielbiamy tak przygotowaną Quinoa z ryżem i jabłkami. Polecam i Wam. Smacznego i miłego dnia, moi drodzy.
Składniki:
- około 50-60 g ryżu naturalnego parboiled + QUINOA biała RISANA
- 2 jabłka
- duża szczypta cynamonu (można dać więcej wg upodobań)
- około 8-9 kropel soku z cytryny
- 1/2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Woreczek ryżu naturalnego parboiled + QUINOA gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu (10 minut). Do dania potrzebujemy jedynie 50-60 g. Niewykorzystaną część można podać np. do obiadu lub z truskawkami i jogurtem.
Na patelni nakładamy olej kokosowy, ścieramy na dużych oczkach obrane jabłka, dodajemy cukier kokosowy i cynamon. Podsmażamy całość chwilę na mniejszym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodajemy ugotowaną mieszankę ryżu z quinoa, mieszamy i chwilkę podsmażamy (próbujemy). Przed podaniem delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (można ten krok pominąć, ale nadaje on ciekawego smaku). Podajemy bezpośrednio na patelni lub w miseczkach.
Smacznego
Pyszna propozycja 🙂
Dziękuję 🙂