Dziś zapraszam Was na coś pysznego i zdrowego – quinoa pudding. Zdrowy pudding czekoladowy na bazie quinoa (komosy ryżowej), to mój hit ostatnich dni. Jem go zamiast budyniu. Idealny na deser i śniadanie. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. A przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Nic tylko jeść i to bez wyrzutów sumienia 😉 Quinoa biała (inaczej komosa ryżowa) charakteryzuje się delikatnym smakiem, a jej ziarna po ugotowaniu pęcznieją i nabierają kremowej barwy. Jest bardzo zdrowa, bo zawiera wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych pochodzenia naturalnego: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i chromu. Dodatkowo quinoa biała posiada niską zawartość cukru. Idealna do dań na słodko (jak mój pudding), jak i jako dodatek do dań wytrawnych. Polecam. Jeśli jeszcze jej nie jedliście, to zachęcam do spróbowania mojego przepisu.
Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook.
Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu.
Składniki: (na 2 porcje)
- quinoa biała – 1 woreczek 100 g (u mnie od Sonko)
- 2 łyżki ciemnego kakao (nie słodzonego)
- 1/3 szklanki + 2-3 łyżki mleka
- 3 łyżki syropu daktylowego*
- do podania: płatki kokosa, suszona żurawina, plasterki banana
*używam go do słodzenia, opcjonalnie możemy zastąpić np. miodem lub namoczonymi przez noc daktylami
Przygotowanie:
Do gotującej się wody wkładamy 1 woreczek komosy ryżowej (u mnie quinoa biała). Gotujemy około 10 minut. Następnie przepłukujemy pod zimną wodą.
Jeszcze ciepłą komosą przekładamy do misy blendera z nożami, dodajemy kakao, syrop daktylowy i wlewamy 1/3 szklanki mleka. Całość miksujemy do uzyskania konsystencji puddingu. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dodać więcej mleka, aby konsystencja nie była zbyt gęsta i było łatwo całość zmiksować. Próbujemy, opcjonalnie można jeszcze dosłodzić syropem.
Nasz quinoa pudding przekładamy do miseczek. Na wierzch układamy płatki kokosa, suszoną żurawinę i plasterki banana.
Podajemy ciepły lub na zimno.
Smacznego
Fantastyczna propozycja! Na pewno zrobię.
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂 Pozdrawiam
Zawsze mnie cieszy, gdy widzę jak ktoś sięga po moją ukochaną quinoę. 🙂 U mnie niedawno też był pudding z quinoy, ale owocowy, polecam
Chętnie spróbuję. Ja komosę używam od niedawna, ale już się w niej zakochałam 🙂
Zdrowy i do tego smaczny 🙂
🙂
Aż zgłodniałam na sam widok. Pycha 🙂 Zdrowa przyjemność, która wspaniale nas zasyci. Pozdrowionka!
😀
Bardzo lubię komosę, jest ze mną już od dawna. Pyszna propozycja kochana 🙂
Dziękuję 🙂
świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub deser 🙂
Dziękuję :)pozdrawiam