Waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką

Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką (4)Uwielbiam keksy. Lekko słodkie ciasto nadziane ulubionymi bakaliami… czasem nie ma nic lepszego. Takie wypieki zazwyczaj piekę na Święta, bądź do weekendowej kawy lub herbaty. Dzisiaj polecam Wam mój przepis na pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. Prosto i smacznie. Spróbujcie.

* przepis ze starego rodzinnego przepisu z moimi zmianami

Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką (3)Waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką.

Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką (1)A Wy jakie bakalie najczęściej dajecie do swoich keksów?

Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką (5)

Składniki:
  • 100 g margaryny/masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 1/4 szklanki mleka + 1 łyżka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej Helio
  • 100 g suszonej żurawiny Helio
  • 1 łyżka mąki
 
Do oprószenia:
  • cukier puder
Przygotowanie:

W miseczce mieszamy suszoną żurawinę ze skórką pomarańczową. Całość obtaczamy w mące (mieszamy łyżką).

Do większej miski wbijamy 5 żółtek, do mniejszej białka.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do żółtek dodajemy cukier i margarynę. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy mleko, dalej miksując. Po czy powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem.

Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Następnie dodajemy mieszankę żurawiny ze skórką pomarańczową. Łączymy przy pomocy łyżki z ciastem.

Gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką małej keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. W zależności od piekarnika ciasto piecze się około 55-60 minut (stan upieczenia należy sprawdzić patyczkiem).

Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostudzenia, a następnie wyjmujemy nasz keks z formy.

Podajemy oprószony cukrem pudrem.

Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką (2)Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz