Pyszny karp w panierce i o tym dlaczego warto jeść karpia
Dziś chciałabym podzielić się z Wami prostym przepisem na karpia w panierce. Smażony, delikatny, rozpływający się w ustach karp śmiało może zagościć na Waszym wigilijnym stole, ale i nie tylko. Bo czy karp nie zasługuje na więcej? Karp może być ważnym elementem zbilansowanej diety, może być tytułowym daniem na spotkaniu rodzinnym, na przyjęciu. Z karpia można wyczarować tak wiele pysznych dań… Mój przepis jest bardzo prosty. Jednak polecam Wam spojrzeć na stronę https://www.karpiujemy.pl/ i odkryć karpia na nowo 🙂
Karp co smakuje, że aż zaskakuje
Czy wiecie, że …?
- Karp w Polsce nadal hodowany jest według tradycyjnych metod sięgających aż XII wieku. Hodowla trwa 3 lata, w zgodzie ze środowiskiem naturalnym i poszanowaniem dobrostanu zwierząt.
- Stawy karpiowe są niezwykle pozytywne dla środowiska. Oprócz karpi, są także naturalnym środowiskiem dla wielu gatunków roślin i zwierząt. Wiele kompleksów stawowych zostało nawet wpisanych na listę Natura 2000, a niektóre na listę rezerwatów przyrody.
- Delikatne mięso karpia zachwyciło podniebienia władców, stąd nazwa najpopularniejszej odmiany ryby – karp królewski.
Karp, a dieta
Karp z lokalnych stawów to doskonałe źródło aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Zawiera dobrze przyswajalne białko i tłuszcze o prozdrowotnym działaniu. Jego mięso jest bogate w zdrowy tłuszcz, w tym kwasy omega 3 i omega 6. W 100 g mięsa znajduje się 4,2 g tłuszczu. Karp to również wiele cennych dla organizmu witamin z grupy B oraz witamin A, C, D, E i K, a także minerałów, takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo i sód.
Dlatego karpia warto włączyć na stałe do diety, a nie tylko od święta 😉
Gdzie najlepiej kupić karpia?
Chcąc kupić karpia sprawdź najpierw, gdzie najbliżej Ciebie jest hodowla karpia. Sięgaj po karpie najwyższej jakości, bezpośrednio z gospodarstw rybackich w Twojej okolicy.
Nie wiesz jak filetować karpia? Sprawdź tutaj
Pyszny karp w panierce – prosty przepis
Karp wbrew pozorom jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Dziś mam dla Was prosty przepis na karpia w panierce.
Składniki:
- 1 płat świeżego karpia
- cytryna
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 małe jajka
- sól i pieprz
- masło i olej do smażenia (pół na pół) lub masło klarowane
Przygotowanie:
Płat karpia przepłukujemy kilka razy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na desce. Nacinamy mięso ryby tak by nie przeciąć skóry, tak co 2-3 cm. Kroimy płat na mniejsze kawałki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
W jedne misce roztrzepujemy jajka doprawione solą i pieprzem. W drugiej mieszamy mąkę i bułkę tartą.
Kawałki karpia maczamy w jajka, następnie w mieszance mąki i bułki.
Smażmy z obu stron na mieszance oleju i masła lub na samym maśle klarowanym. Masło dodaje smaku, więc z niego nie rezygnujemy!
Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z plasterkami cytryny. Karp idealnie smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu.
Smacznego