Pyszny karp w panierce i o tym dlaczego warto jeść karpia

Pyszny karp w panierce i o tym dlaczego warto jeść karpia

Dziś chciałabym podzielić się z Wami prostym przepisem na karpia w panierce. Smażony, delikatny, rozpływający się w ustach karp śmiało może zagościć na Waszym wigilijnym stole, ale i nie tylko. Bo czy karp nie zasługuje na więcej? Karp może być ważnym elementem zbilansowanej diety, może być tytułowym daniem na spotkaniu rodzinnym, na przyjęciu. Z karpia można wyczarować tak wiele pysznych dań… Mój przepis jest bardzo prosty. Jednak polecam Wam spojrzeć na stronę https://www.karpiujemy.pl/ i odkryć karpia na nowo 🙂

Karp co smakuje, że aż zaskakuje

Czy wiecie, że …?

  1. Karp w Polsce nadal hodowany jest według tradycyjnych metod sięgających aż XII wieku. Hodowla trwa 3 lata, w zgodzie ze środowiskiem naturalnym i poszanowaniem dobrostanu zwierząt.
  2. Stawy karpiowe są niezwykle pozytywne dla środowiska. Oprócz karpi, są także naturalnym środowiskiem dla wielu gatunków roślin i zwierząt. Wiele kompleksów stawowych zostało nawet wpisanych na listę Natura 2000, a niektóre na listę rezerwatów przyrody.
  3. Delikatne mięso karpia zachwyciło podniebienia władców, stąd nazwa najpopularniejszej odmiany ryby – karp królewski.

Karp, a dieta

Karp z lokalnych stawów to doskonałe źródło aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Zawiera dobrze przyswajalne białko i tłuszcze o prozdrowotnym działaniu. Jego mięso jest bogate w zdrowy tłuszcz, w tym kwasy omega 3 i omega 6. W 100 g mięsa znajduje się 4,2 g tłuszczu. Karp to również wiele cennych dla organizmu witamin z grupy B oraz witamin A, C, D, E i K, a także minerałów, takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo i sód.

Dlatego karpia warto włączyć na stałe do diety, a nie tylko od święta 😉

Gdzie najlepiej kupić karpia?

Chcąc kupić karpia sprawdź najpierw, gdzie najbliżej Ciebie jest hodowla karpia. Sięgaj po karpie najwyższej jakości, bezpośrednio z gospodarstw rybackich w Twojej okolicy.

Nie wiesz jak filetować karpia? Sprawdź tutaj

Pyszny karp w panierce – prosty przepis

Karp wbrew pozorom jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Dziś mam dla Was prosty przepis na karpia w panierce.

Składniki:

  • 1 płat świeżego karpia
  • cytryna
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 małe jajka
  • sól i pieprz
  • masło i olej do smażenia (pół na pół) lub masło klarowane

Przygotowanie:

Płat karpia przepłukujemy kilka razy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na desce. Nacinamy mięso ryby tak by nie przeciąć skóry, tak co 2-3 cm. Kroimy płat na mniejsze kawałki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.

W jedne misce roztrzepujemy jajka doprawione solą i pieprzem. W drugiej mieszamy mąkę i bułkę tartą.

Kawałki karpia maczamy w jajka, następnie w mieszance mąki i bułki.

Smażmy z obu stron na mieszance oleju i masła lub na samym maśle klarowanym. Masło dodaje smaku, więc z niego nie rezygnujemy!

Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z plasterkami cytryny. Karp idealnie smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz