Śniadanie, to podstawa dnia. Niestety nie zawsze mamy na nie wystarczającą ilość czasu. Dzieci zaspane nie mogą się obudzić, my ciągle w biegu… Dlatego tak bardzo cenię płatki śniadaniowe. „Kto chce płatki na śniadanie?” „Ja, mamuś, ja… mniamm” Tak właśnie reagują moje dzieci, gdy proponuję im rozpocząć dzień od ciepłej miseczki płatków z mlekiem. U nas w domu wszyscy je kochamy i cenimy. Szybko i pożywnie 🙂 A ja raz na jakiś czas, tak jak dziś, urozmaicam nasze śniadania i tworzę najróżniejsze propozycje zawierające nasze ulubione płatki. Dziś zapraszam Was na jedną z takich propozycji – pyszny i chrupiący omlet śniadaniowy z płatkami Corn flakes pełne ziarno od Lubella. Warto zacząć dzień od wartościowego posiłku. I nie sposób tu o jakieś wymówki, bo przepis jest naprawdę ekspresowy. Spróbujcie 🙂
Składniki: (podaję dla ułatwienia na 1 porcję, u mnie zrobione 3)
- 2 jajka M
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki płatków Corn flakes pełne ziarno Lubella + do posypania po wierzchu
- 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego (lub wg upodobań)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
- dodatkowo: mandarynka, berberys suszony i cukier puder do oprószenia omletu
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy do łyżki płatków śniadaniowych (lekko krusząc je w dłoniach) i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy łyżką.
Następnie wbijamy 2 całe jajka, dodajemy jogurt i cukier (wg smaku), całość mieszamy dokładnie łyżką.
Na małej patelni rozpuszczamy olej kokosowy, a następnie wylewamy naszą masę. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto.
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Podajemy w całości lub kroimy na 4 części. Oprószamy delikatnie cukrem pudrem, na wierzch układamy pokrojone mandarynki, a całość dla wzbogacenia smaku (i dodania jeszcze jednego zdrowego akcentu) posypujemy suszonym berberysem.
Smacznego
Ciekawy przepis, pysznie wygląda, tak słonecznie
Dziękuję 😀
Chrupiący omlet na śniadanie? Ojeju, to dopiero pomysł na pyszne śniadanko. Lubię omleciki. Pozdrowionka cieplutkie 🙂
😀 Ja również pozdrawiam
Kochana jakie pyszności 🙂
Dziękuję Marzenko 🙂