Pyszny daktylowiec (ciasto). Aromatyczne ciasto na każdą okazję.

Daktylowiec ciasto

Daktylowiec ciasto

Pyszny daktylowiec (ciasto). Aromatyczne ciasto na każdą okazję. Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo aromatyczne ciasto z daktylami. Taki wypiek sprawdzi się właściwie na każdą okazję – święta, przyjęcie, urodziny, spotkanie ze znajomymi. Pyszny daktylowiec będzie idealny również od tak do popołudniowej kawy lub herbaty. Dzięki uprzejmości Lidl moje ciasto jest „nadziane” daktylami najwyższej jakości, a waniliowo-rumowa mieszance przypraw nadaje mu wspaniałego aromatu. Odrobina luksusu w każdym kęsie. Nic tylko… sięgnąć po kolejny kawałek daktylowca. Spróbujcie i Wy, zapraszam.

Pyszny daktylowiec (ciasto)Pyszny daktylowiec (ciasto). Aromatyczne ciasto na każdą okazję

Daktylowiec ciasto

Składniki:
  • 100 g masła lub margaryny (miękkiej)
  • 150 g cukru
  • 2 pełne łyżeczki mieszanki przypraw wanilia i aromat rumu marki Deluxe – dostępnej w Lidl
  • 2 jajka klasy M
  • mała szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej + 2 łyżeczki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml śmietanki uht 18%
  • 6 daktyli marki Deluxe – dostępnej w Lidl
  • 3 czubate łyżki skórki pomarańczowej
  • cukier puder do oprószenia ciasta

* Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Odpowiednio wcześniej przed pieczeniem wyciągamy margarynę, aby zmiękła. A następnie resztę składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Daktyle przecinamy na pół, wyciągamy pestki. A następnie wszystkie kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Przekładamy do miseczki. Do pokrojonych daktyli dodajemy 3 czubate łyżki skórki pomarańczowej. Daktyle i skórkę posypujemy 2 łyżeczkami mąki pszennej i dokładnie mieszamy, aby wszystkie nasze „bakalie” były obtoczone w mące (nie mogą się sklejać).

Do miski wkładamy 100 g miękkiej margaryny, dosypujemy cukier i 2 pełne łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe, zaczynamy ucierać składniki mikserem na małych obrotach. Kolejno dodajemy całe jajka i szczyptę soli, ciągle miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.

Do tak przygotowanej, gęstej masy dodajemy obtoczone w mące daktyle i skórkę pomarańczową. Miksujemy chwilę na małych obrotach.

Ciasto wykładamy łyżką stołową do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki. Ciasto należy wykładać łyżka po łyżce, tworząc swoiste kupki.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dnia następnego.

Smacznego

* przepis zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy, z moimi zmianami

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz