Domowe lody malinowe (bez jajek, bez maszynki)

Domowe lody malinowe

Domowe lody malinowe. Uwielbiam lody. Gdy tylko pojawiają się pierwsze ciepłe dni, świeże owoce, wprost nie mogę się oprzeć pokusie, by nie zjeść takiego pysznego, zimnego deseru. Tak, czasem zdarza mi się kupić lody z budki lub po prostu w sklepie, ale nic nie dorówna smakowi tych własnoręcznie przygotowanych. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pysznie kremowe domowe lody malinowe. Przepis jest prosty, na dodatek takie malinowe lody przygotowuje się bez jajek i bez specjalnej maszynki. Spróbujcie i delektujcie się smakiem domowych lodów.

Składniki:

  • 250 g malin
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 330 ml śmietanki kremówki 30% (z lodówki)
  • mała szczypta soli
Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy wodę, dodajemy cukier i wsypujemy maliny. Gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Mieszamy co jakiś czas, malin mają się rozpaść, a cukier w pełni rozpuścić. Gdy nasz malinowy syrop się zagotuje, czekamy jeszcze z 2-3 minuty i zdejmujemy garnek z ognia. Odstawiamy do przestudzenia.

Syrop malinowy przecedzamy przez bardzo gęste sitko, aby został nam sam sok pozbawiony pestek (dzięki temu nasze lody będą bardzo delikatne i kremowe). Pulpy malinowej nie wykorzystujemy. Syrop wstawiamy do lodówki.

W misce mikserem ubijamy zimną śmietankę kremówkę 30% wraz ze szczyptą soli. Wystarczy jak nasza śmietanka się „napuszy” i powiększy swoją objętość (nie musimy jej ubijać na sztywno).

Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli (schłodzony w lodówce) syrop malinowy. Miksujemy do połączenia składników (uzyskania jednolitego malinowego koloru).

Tak przygotowane lody przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Wkładamy do zamrażalnika. Lody podczas zamrażania mieszamy 2-3 razy (ja używam do tego celu małego widelczyka). Najlepiej po 30-40 minutach, a potem w odstępach godzinnych.

Lody są gotowe po około 5 godzinach (czas ten oczywiście zależy od mocy zamrażalnika).

Jeśli nie chcemy zjeść lodów od razu możemy je zostawić na dłużej, ale wówczas należy je wyciągnąć około 10-15 minut przed planowanym podaniem.

U mnie lody nigdy nie doczekują dłuższego mrożenia. Po obowiązkowych 5 godzinach zostają od razu zjedzone w całości.

Podajemy same lub z owocami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi