Uwielbiam kokosowe ciasta. Ten niebywale smaczny i aromatyczny dodatek nadaje im wilgotności. A zapach… zwłaszcza bezpośrednio po upieczeniu jest wspaniały. Dziś zapraszam Was na szybką w wykonaniu, pysznie kokosową babkę piaskową. Idealna na osłodę dnia, w towarzystwie herbaty lub kawy, do ulubionej książki… Po prostu smaczne ciasto, które polecam każdemu. Spróbujcie.
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO – produkt znajdziecie tu)*
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna 250 g
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnych wiórków kokosowych (u mnie od Pro-BIO – produkt znajdziecie tu)*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia ciasta
*produkty możecie nabyć również w e-sklepach (lista)
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Kolejno ciągle miksując powoli wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec do naszej masy dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy. Ciasto będzie gęste.
Ciasto wykładamy łyżką do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki.
Kokosową babkę pieczemy na środkowym poziomie, w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika.
Po wystudzeniu babkę wyjmujemy z formy i oprószamy ją cukrem pudrem.
Kokosową babkę najlepiej przechowywać pod przykryciem.
Pysznie kokosowa babka piaskowa.
Smacznego
Coś wspaniałego a produkty z Czech uwielbiam
Dziękuję.
Ja również bardzo cenię te produkty.
Pozdrawiam serdecznie
Lubię wszystko co z kokosem, więc bym nie odmówiła 🙂 Tym bardziej, że wygląda naprawdę pysznie! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję i zapraszam na kawałek ciasta 🙂
Świetna babka z kokosem super sprawa. Do herbatki idealna 🙂
Oj tak, w sam raz do herbatki 🙂
Niesamowita ta babeczka, uwielbiam wszystko co z kokosem.Mam pyta nie odnosnie maki jest napisane 11/4 szklanki. ..ile to dokladnie?
Pani Amelio, nie mierzyłam mąki w gramach. Do odmierzania użyłam popularnej szklanki 250 ml. Dla ułatwienia proszę odmierzyć najpierw 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej i uzupełnić (do pełnej szklanki) mąką pszenną. Mam nadzieję, że to ułatwi Pani odmierzenie składników.
Serdecznie dziekuje.Bo w przepisie jest 11/4 a chyba ma byc 1/4 tak?Myslalam ze pani sie poprostu pomylila?
Nie w przepisie jest prawidłowo – 1 cala szklanka i jeszcze 1/4. Poprzednio wyjaśniłam jedynie jak ułatwić odmierzenie tej 1/4 części. Bo 1 szklanka wydawała mi się oczywista. Przepraszam jeśli źle zrozumiałam poprzednio Pani pytanie. Mam nadzieję że teraz przepis nie sprawi problemów. Pozdrawiam serdecznie. A na przyszłość postaram się dokładniej opisywać składniki.
Babka wyszła fantastyczna. Właśnie jem ostatni kawałek ? Dziękuję za przepis
Amelio przepis jest mega prosty 1 cała i 1/4 szklanki mąki pszennej i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej tu nie ma błędu i łatwo to odmierzyć skoro nawet mi się udało a mistrzem wypieków nie jestem
Bardzo się cieszę 🙂 Smacznego
Wyszła przepyszna. Właśnie jemy. Dziękuję i polecam przepis.
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego
Pyszna babeczka
Dziękuję 🙂