Pyszne pizzerinki

Pyszne pizzerinki. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne mini pizze. Takie pizzerinki, to idealna propozycja na przekąskę na każdym przyjęciu, można je również zaserwować na obiad czy bardzo sytą kolację 😉 Gdzie i kiedy je podacie pozostawiam Wam do wyboru. Mój mąż często bierze domowe pizzerinki do pracy.

Pizzerinki można przygotować z dowolnymi dodatkami. Ja dziś polecam Wam wersję z plasterkiem kiełbasy, kiszonym ogórkiem, pieczarkami i cebulką. Do tego oczywiście ser 😉 Do ciasta na pizzerinki dodatkowo dodałam łyżeczkę suszonej bazylii, to wspaniale wzbogaciło ich smak.

Tak przygotowane pizzerniki warto podać w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. U nas znikają w mgnieniu oka 😉 Spróbujcie, polecam.

Pyszne pizzerinki (mini pizze) z plasterkami kiełbasy czernichowskiej wędzonej Duda

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju + odrobina do posmarowania papieru do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Pozostałe składniki:

  • 6 plasterków kiełbasy czernichowskiej wędzonej Duda
  • mozzarella wiórki lub starty żółty ser
  • 2 małe kiszone górki
  • suszona cebulka w płatkach (po szczypcie na mini pizze) 
  • pieczarki (u mnie kilka malutkich)
  • ketchup

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli, suszoną bazylię, olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. Zagniatamy ciasto (robimy to kilka minut, ciasto powinno być miękkie i elastyczne, z czasem się takie stanie pod wpływem ciepła naszych rąk).

Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (miskę można przykryć ściereczką, ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką). Ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Czas zależy od tego jakie warunki panują w pomieszczeniu. U mnie wystarczy zazwyczaj około 30 minut.

W tym czasie szykujemy pizzerinki. Z ciasta formujemy gruby wałek, dzieli go na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy najpierw kulę, a potem rozciągając odpowiednio ciasto pizzerinke.

Pizzerinki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (papier delikatnie smarujemy olejem).

Każdą pizzerinke smarujemy ketchupem, następnie posypujemy startym żółtym serem (polecam mozzarelle, ja dziś nie miałam), układamy plasterki pieczarek, kiełbasę (1 plaster na każdą) i plasterki kiszonego ogórka. Posypujemy suszoną cebulką w płatkach i resztą sera.

Tak przygotowane mini pizze odstawiamy w ciepłe miejsce na czas nagrzania piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut (pizzerinki należy obserwować, czas jest różny w zależności od piekarnika, pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg).

Podajemy z ulubionym sosem lub / i ketchupem.

Smacznego

Jeśli jesteś z Krakowa i chcesz kupić produkty na ten wpis sprawdź najlepsze sklepy spożywcze Kraków: https://www.topspozywcze.pl/sklepy-spozywcze-miasta/sklepy-krakow/

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Beata says:

    Szukałam takiego przepisu i mam nadzieję , że wyjda pyszne. W moim domu mam małych pochłaniaczy domowych cist typu pizza więc nadzieję, że i to będzie pyszne.

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi