Zapraszam Was na prosty przepis na pyszne migdałowe ciasto z owocami. Do przygotowania tego ciasta możecie użyć dowolnych owoców lub całkowicie je pominąć. Wypiek jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Takie migdałowe ciasto możecie właściwie przygotować tuż przed przyjściem gości. Spróbujcie.

Pyszne migdałowe ciasto z owocami
2016-04-14 20:38:19

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czerwona śliwka (można dać więcej)*
- garść czereśni*
- cukier puder do posypania ciasta przed podaniem
- * ilość i rodzaj dodanych owoców zależy od Was. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego smaku ciasta
Przygotowanie
- Zaczynamy od przygotowania płatków migdałowych - 1 szklankę płatków migdałowych wsypujemy do misy blendera, rozdrabniamy je (wyglądem będą przypominać drobną kaszkę).
- Do jednej miski wsypujemy rozdrobnione migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką.
- Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż dokładnie utrzemy składniki.
- Następnie do masy jajecznej wlewamy powoli olej, miksując na małych obrotach. Po czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników.
- Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki.
- Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo owoce i tak podczas pieczenia znajdą się w cieście.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 35-40 minut (po 35 minutach sprawdzamy ciasto patyczkiem). Ja piekłam w piekarniku gazowym na środkowym poziomie.
- Po upieczeniu ciasto studzimy i wyjmujemy z formy, a następnie posypujemy wierzch cukrem pudrem.
- Smacznego
Notes
- przepis i pomysł własny
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/