Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny.

Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny.Pyszne leczo z cukinią i kiełbasą. Obiad idealny. Kto z Was moi drodzy lubi leczo? Ja za nim wprost przepadam. Pożywne, ciepłe i bardzo sycące danie, które możecie podać zarówno w wersji z mięsem, jak i bez. Prosta i niedroga propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Spróbujcie.

Składniki:
  • 1 cukinia
  • 2 świeże pomidory
  • 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • kiełbasa (u mnie 1 1/2 kiełbasy śląskiej)
  • 1 1/2 szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • około 1/3 łyżeczki ziół włoskich (u mnie 4-5 przekręceń młynka z przyprawami)
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pietruszka do przybrania
Przygotowanie:

Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę obie papryki oraz kawałki pomidorów. Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki i wydrążamy środek łyżeczką. Do wszystkich składników dolewamy 1 1/2 szklanki wody i dodajemy 3 czubate łyżeczki przecieru, mieszamy lekko. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Uwaga: Jeśli wolicie gęstsze leczo ilość wody można zmniejszyć.

Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

Po około 10 minutach duszenia dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę całą cukinię i podsmażoną kiełbasę.

Wszystko nadal dusimy, aż nasza cukinia będzie miękka (należy uważa, aby jej nie rozgotować) – około 15-20 minut.

Leczo doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut.

Podajemy same lub np. z kromką chleba.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Galantyna.pl Anuluj pisanie odpowiedzi