Pyszne kokosanki z migdałową nutą

Pyszne kokosanki z migdałową nutą

Dziś coś dla wielbicieli kokosowych słodkości. Pyszne, proste w przygotowaniu kokosanki. Ja uwielbiam te małe, słodkie kokosowe ciasteczka. Tym razem wzbogaciłam je migdałowym aromatem. Wyszło naprawdę pysznie. Kto chętny na jedną lub dwie kokosanki? 😉

Jak zrobić kokosowe ciasteczka?

Przygotowanie kokosanek jest naprawdę proste. Ich głównym składnikiem jest duża ilość wiórek kokosowych i dobrze ubite białka. Jeśli lubicie kokosowe słodkości, to koniecznie spróbujcie zrobić takie proste domowe kokosanki.

Składniki:

  • 300 g wiórek kokosowych Skworcu
  • 4 białka jaj – u mnie płynne białko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 85 g masła
  • 0,5 łyżeczki sody
  • mała szczypta soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego

*szkl ma 250 ml

Przygotowanie:

Piernik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Masło rozpuszczamy.

W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksując. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sodę, miksujemy.

Do drugiej miski wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy składniki łyżką.

Następnie stopniowo dodajemy naszą pianę z pierwszej miski, mieszając składniki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy w dłoniach formujemy małe kulki (mocno ściskamy w dłoniach masę!), lekko je spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Kokosanki pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie do ładnego zarumienienia, około 14-15 min.

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, kokosanki należy obserwować. Kokosanki zdejmujemy z blaszki dopiero, gdy wystygną (wcześniej będą zbyt miękkie).

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz