Pyszne kokosanki z migdałową nutą
Dziś coś dla wielbicieli kokosowych słodkości. Pyszne, proste w przygotowaniu kokosanki. Ja uwielbiam te małe, słodkie kokosowe ciasteczka. Tym razem wzbogaciłam je migdałowym aromatem. Wyszło naprawdę pysznie. Kto chętny na jedną lub dwie kokosanki? ?
Jak zrobić kokosowe ciasteczka?
Przygotowanie kokosanek jest naprawdę proste. Ich głównym składnikiem jest duża ilość wiórek kokosowych i dobrze ubite białka. Jeśli lubicie kokosowe słodkości, to koniecznie spróbujcie zrobić takie proste domowe kokosanki.
Składniki:
- 300 g wiórek kokosowych Skworcu
- 4 białka jaj – u mnie płynne białko
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 85 g masła
- 0,5 łyżeczki sody
- mała szczypta soli
- kilka kropli aromatu migdałowego
*szkl ma 250 ml
Przygotowanie:
Piernik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Masło rozpuszczamy.
W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksując. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sodę, miksujemy.
Do drugiej miski wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy składniki łyżką.
Następnie stopniowo dodajemy naszą pianę z pierwszej miski, mieszając składniki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy w dłoniach formujemy małe kulki (mocno ściskamy w dłoniach masę!), lekko je spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kokosanki pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie do ładnego zarumienienia, około 14-15 min.
Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, kokosanki należy obserwować. Kokosanki zdejmujemy z blaszki dopiero, gdy wystygną (wcześniej będą zbyt miękkie).
Smacznego
*wpis we współpracy