Lubicie gofry? Ja wprost za nimi przepadam. Dziś polecam Wam ich zdrowszą wersję opartą na mące orkiszowej i żytniej. Takie gofry możecie podać same lub w towarzystwie ulubionych owoców lub świeżo wyciśniętego soku. Spróbujcie.

Pyszne i zdrowe gofry orkiszowo-żytnie
2016-05-09 09:11:17

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 2 jajka
- 1 1/3 szklanki mleka
- 1 1/3 szklanki mąki orkiszowej BIO z Bazarku Smakosza
- 1/4 szklanki mąki żytniej BIO razowa z Bazarku Smakosza
- 4 łyżeczki cukru brązowego / zwykłego / innego "słodzidła"
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Przygotowanie
- Rozgrzewamy gofrownicę (musi być mocno nagrzana).
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, cukier i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę lub olej, mieszamy.
- Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta. Przed smażeniem każdej następnej porcji mieszamy ciasto.
- Gofry podajemy same lub w towarzystwie zdrowych dodatków. Oczywiście takie gofry będą równie dobrze smakować w towarzystwie bitej śmietany, ale wówczas nie będą raczej zbyt zdrowe 😉
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/