Pyszne bananowe muffinki
Moje dzieci uwielbiają muffinki. Piekę je dość często. Ostatnio upodobały sobie ich bananową wersję. Pyszne wilgotne bananowe muffinki to idealny deser dla dzieci lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Sama je uwielbiam. Są proste w przygotowaniu i dość długo zachowują świeżość. Miękkie, pachnące bananami. Nic tylko piec i jeść. Spróbujcie.
Składniki:
- 180 g dojrzałych bananów (waga po obraniu)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250 g mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
- 1 jajko
- 70 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Obrane banany przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem.
Dodajemy sok z cytryny, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajko, oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami . Jeśli używamy formy do muffinek bez papilotek (jak u mnie), to należy wgłębienia posmarować cienką warstwą oleju.
Do każdego wgłębienia lub papilotki nakładamy nasze ciasto.
Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy wszystko do tzw. suchego patyczka (nie pieczemy za długo by nie wysuszyć babeczek). U mnie babeczki pieką się około 25 minut.
Po przestudzeniu babeczki można już podawać lub dowolnie udekorować.
Smacznego
Wyglądają rewelacyjnie
Dziękuję i polecam 🙂
Zrobię jutro dzieciakom
🙂
Wyglądają kusząco!
🙂
Lubię bananowe pyszności
Polecam 🙂
Wyglądają super i na pewno, jak każde ciasto z bananami są pyszne i wilgotne 🙂
Polecam