Uwielbiam śniadania. A w szczególności najróżniejsze owsianki, ryżowe przysmaki i inne „nie-kanapkowe” pyszności. Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę ryżową z bananami i migdałowymi ziarenkami. Połączenie idealne. Taka zapiekanka ryżowa z bananami i migdałowymi ziarenkami doskonale sprawdzi się również w formie drugiego śniadania czy kolacji. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego zachęcam do spróbowania.
Pyszna zapiekanka ryżowa z bananami i migdałowymi ziarenkami
2016-04-22 09:49:48
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 2 osoby)
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 1/2 łyżki mieszanki prażonych ziaren "Migdałowy Przylądek"
- 1 średni banan
- 12 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
- 1 łyżka cukru (możecie również posłodzić danie np. miodem)
Przygotowanie
- W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i prażonymi mieszanką ziaren "Migdałowy Przylądek".
- Zmniejszamy gaz na minimalny. Dodajemy płatki ryżowe. Gotujemy aż do zgęstnienia (około 3-4 minuty) mieszając.
- Banana obieramy i kroimy w plastry.
- Wykładamy pół masy ryżowej do przygotowanego naczynia do zapiekania. Na wierzch układamy połowę plasterków banana i znów warstwę masy ryżowej.
- Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy 10 minut.
- Przed podaniem na wierzch zapiekanki ryżowej układamy pozostałe plasterki banana.
- Podajemy ciepłą. Zapiekankę ryżową możemy jeść łyżeczkami bezpośrednio z naczynia do zapiekania lub pokroić i podać na talerzykach.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/