Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze wersje tortilli. Niby zwyczajny placek, a z odrobiną dodatków, ciekawym złożeniem, zapieczeniem może stać się wspaniałym daniem, które zachwyci nie jedną osobę. Ostatnio dostałam wspaniałą patelnię grillową, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną grillowaną tortillę z kabanosem i dodatkami. Spróbujcie.
Pyszna grillowana tortilla z kabanosem i dodatkami
Pyszna grillowana tortilla z kabanosem i dodatkami
2016-05-10 14:17:26
Nutrition Facts
Serving Size
752g
Amount Per Serving
Calories 2656
Calories from Fat 1686
% Daily Value *
Total Fat 192g
295%
Saturated Fat 121g
606%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 5g
Monounsaturated Fat 55g
Cholesterol 776mg
259%
Sodium 5917mg
247%
Total Carbohydrates 55g
18%
Dietary Fiber 2g
10%
Sugars 15g
Protein 176g
Vitamin A
77%
Vitamin C
0%
Calcium
479%
Iron
22%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 1 tortilla
- 3 plastry żółtego sera np. typu Gouda
- sos czosnkowy Roleski
- łagodny ketchup
- 2-3 liście sałaty
- kawałek zielonej papryki (około 1/4)
- 1 łyżeczki prażonej cebulki
- 3 drobiowe kabanosy
Przygotowanie
- Paprykę kroimy w drobną kostkę. Kabanosy kroimy na plasterki.
- Po całej tortilli robimy "esy-floresy" z sosu czosnkowego, a następnie z ketchupu. Następnie na tortillę układamy plastry żółtego sera (, aby pokryły całość placka).
- Na połowę tortilli rozkładamy resztę składników: kabanosy i paprykę, całość posypując prażoną cebulką. Na koniec układamy liście sałaty i składamy tortillę w pół.
- Tortillę smażymy na patelni grillowej z obu stron na małym ogniu do chwili, aż ser zacznie się topić (zlepiając placek w jedną całość), a tortilla uzyska charakterystyczne grillowe paski.
- Podajemy od razu, np. w towarzystwie małych pomidorków.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/